Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Společnost

Michelinský šéfkuchař Mark Kempson míří do Prahy a zve na exkluzivní večer plný kulinářské magie

Kristýna Jandová19. 2. 2025
Prahu čeká neopakovatelný kulinářský zážitek. Už za několik dní se tu představí Mark Kempson, legendární šéfkuchař z londýnské michelinské restaurace Kitchen W8. A aby byl zážitek ještě intenzivnější, přinášíme vám s touto osobností exkluzivní rozhovor. 
Autor: Alcron
Foto: Alcron
„Jídlo lidi spojuje. U prostřeného stolu zažíváme mnoho životních momentů,“ říká Mark Kempson. Prostředí kuchyně ho přitom uchvátilo už ve třinácti letech. Tehdy v restauraci brigádničil jako pomocník. „Kuchyně mě naprosto pohltila. Věděl jsem, že tohle je moje cesta,“ vzpomíná dnes slavný britský šéfkuchař. Jeho recepty stojí na poctivých surovinách a jednoduchosti. „Všichni kuchaři, se kterými jsem kdy pracoval, ovlivnili můj styl. Nejdůležitější je ale používat ty nejlepší suroviny. Výjimečné, sezonní a kvalitně vypěstované suroviny jsou mým největším kulinářským vzorem.“
Coby profesionál se v kulinářském světě pohybuje přes dvacet let. Sám stál u zrodu michelinské restaurace Kitchen W8, kde se moderní kulinářské trendy snoubí s tradičními hodnotami. Pokrmy na bázi kuchyně tamějšího podniku, budete moci ochutnat v pražské restauraci Alcron, kde se připojí k šéfkuchaři Richardu Bielikovi (v minulosti působil i v Kitchen W8).

Michelinské hvězdy a další výzvy k úspěchu

Mezi jedny z klíčových momentů ve své kariéře řadí Kempson práci v týmu, který byl oceněn dvěma michelinskými hvězdami, avšak úspěch v kuchařském řemesle má podle něj mnohem více podob, jako je⁠⁠⁠⁠⁠⁠ například pocit uspokojení z dobře vykonané práce, potěšení hostů, ale i práce s inspirativními lidmi. „Když dostanete důvěru a příležitost vést vlastní restauraci, žene vás to k úspěchu. Mít možnost vést svůj vlastní tým a následně získat michelinskou hvězdu přináší výjimečný pocit,“ dodává. Vytvoření silného týmu je zároveň výzvou. „Tým s vizí je nutnost,“ je přesvědčený Kempson, který také ví, že je třeba do takového týmu investovat.

Večer plný chutí a kulinářských kouzel

Pro speciální večer v pražské restauraci Alcron, který proběhne 20. února 2025, se rozhodl vytvořit degustační menu. „Vzhledem k tomu, že se akce koná v prestižním hotelu a restauraci, věděl jsem, že hosté budou očekávat vzrušující kulinářský zážitek,“ podotýká Kempson. Na jeho menu proto nechybí například kambala, podávaná s vývarem z mušlí, mořskými řasami a liškami. Jako hlavní chod se mohou hosté těšit například na nadívaného holoubka s barbecue červenou řepou a pečenými bramborami. V tomto jídle se ostatně podle Kempsona zrcadlí jeho kuchyně: „Pořádná porce chutí, silné aroma a hlavně nezapomenutelný zážitek.“ Večer zakončí opečený lískooříškový lanýž s želé z mučenky, který nabídne dokonalou rovnováhu sladkosti a kyselosti. Bude toho ale ještě mnohem více...
Další informace o tomto mimořádném večeru, ve kterém se propojí kreativita, kvalita a kulinářské umění na té nejvyšší úrovni, najdete na stránkách restaurace. Počet míst je omezený a rezervaci si můžete vytvořit zde.