Vogue Daily

VOGUE editorial: O multifunkčnosti v umění

Tentokrát vás čeká skutečná hudební smršť. Na stránkách říjnového čísla Vogue CS se prolíná zvuk se slovem, móda s hudbou, žánry s osobnostmi.
Připravili jsme pro vás výjimečnou sérii rozhovorů s hudebníky, zpěváky, dirigenty, autory a těmi, kteří stojí za nepřehlédnutelnými přebaly alb. Vydáme se na cestu napříč žánry – jazz, pop, folk, alternativa, rap, klasika, opera, r&b – a s každým dalším krokem objevíme, že umění hudby je mnohem komplexnější, než by se na první pohled mohlo zdát.
Všechny osobnosti, kterým věnujeme v tomto čísle prostor, oplývají nejen hudebním nadáním, ale i dalšími talenty, které jim pomáhají uspět. Nestačí totiž vsadit na to, že umíte dobře zpívat nebo vám ještě k tomu jde skládání hudby nebo textů. Aby dnes hudebník vynikl, hraje mu do karet, pokud je zároveň i konceptuálním umělcem, který dokáže komponovat show, módním stylistou, výtvarníkem, jenž má představu o řešení vizuální komunikace alb a koncertů, nebo disponovat egem charismatického herce, které mu ulehčí převtělování do různých person, a to nejen na jevišti. Hudebníci dnes musejí být nejen všestranně nadaní, ale i odvážní a cílevědomí, aby v sobě nacházeli velkou chuť tyto talenty jak rozvíjet, tak také dlouhodobě předvádět. Jak náročné to vše je, vám v novém vydání Vogue CS přiblížíme z různých úhlů.
Tři mladé československé hudebnice, které doporučila sama Katarzia, totiž Nika, Johanela a Kristin z dua Lash&Grey, nám prozradí, jaké je v oboru začínat a že už nyní vnímají, jak moc se liší československé publikum od zahraničního. V další části eklektické hudební skladby nás čeká Rohony, kluk z vesnice s pivem v ruce, a jeho zdánlivý protiklad Mat213. S nimi otevřeme témata prolínající se všemi rozhovory: Jestli si vybrali způsob sebeprezentace, který posluchači a fanoušci vnímají jako opravdový a upřímný, nebo jestli nasazují masku a jednotlivá alba a vystoupení staví na stylizovaných postavách. Jak se to odráží na jejich image a tvorbě? Jak tenká je hranice mezi cenzurovanou výpovědí a skutečností, mezi ironií a vážností, hrou na efekt a upřímností? Kdy už udržování určitého obrazu způsobuje vnitřní konflikt a ohrožuje integritu umělce? Kdy jde o přílišné vakuum a kdy už je cena za slávu příliš vysoká?
Ptáme se také na propojení zvuku s vizuální stránkou a nakolik je tato vazba klíčová. S tímto tématem pak úzce souvisí povídání s českou grafickou designérkou Kristýnou Kulíkovou, která pracovala pro hudebníky jako Lady Gaga, Dua Lipa nebo Tommy Cash a pro nás esteticky upravovala jednu z našich aktuálních obálek – tu, kterou s herečkou Delilah Belle nafotili The Morelli Brothers.
A na závěr přichází vrchol opusu Vogue CS. Exkluzivní rozhovory a fotky s elegánem Lorenzem Viottim, dirigentem a šéfem Nizozemské národní opery, neustále proměnlivou a uhrančivou zpěvačkou Róisín Murphy a s provokativní latino divou Nathy Peluso. Všichni tři se vyznají ze své lásky k módě a prozradí, jestli někdy sázejí na improvizaci, ovšem otevřeně hovoří i o stinných stránkách slávy, jako je vyčerpání a deziluze. Přiznávají se, že i oni někdy mají navrch lesk a vespod bolest a žal. Ovšem jak sami poukazují, ztratit se je v pořádku – tedy pokud se pak člověk znovu najde.
Souhlasím s nimi. A můj závěr je jednoduchý: Vnějšími hlasy se nechte bavit, inspirovat, nabíjet, nacházejte s nimi souznění, ale nikdy nezapomeňte nejvíc naslouchat jednomu jedinému – svému vnitřnímu hlasu.
DANICA KOVÁŘOVÁ
Editor-in-Chief