Filmy

Bridgertonovi: Jaké budou kostýmy ve 3. řadě seriálu

V seriálu Bridgertonovi hrají kostýmy hodně velkou roli. Co všechno se ohledně nich změní v třetí sérii a co nového dokážou vypovědět o svých nositelích, nám v rozhovoru prozradil kostýmní výtvarník seriálu John Glaser.
Foto: Liam Daniel/Netflix © 2024
Máme tu třetí řadu seriálu Bridgertonovi. V ní Penelope Featherington (Nicola Coughlan) zjistí, že nemůže spát. V minulých řadách stála Penelope spíše na vedlejší koleji a vždycky měla na sobě něco žlutého. V nové řadě seriálu se z ní stala hlavní hrdinka. Její nejlepší kamarádka Eloise Bridgerton (Claudia Jessie) ji opustila kvůli zlomyslné Cressidy Cowperové (Jessica Madsen) a sestry Prudence Featherington (Bessie Carter) a Philippa Featherington (Harriet Cains) se vdaly. I Penelope touží po novém začátku, a tak se rozhodne, že se vdá. Chce si ale zařídit život tak, aby mohla i nadále v soukromí pokračovat ve psaní svých třeskutých společenských komentářů. 
Jak sežene ženicha? Zařídí si zájem mužů změnou barev v šatníku. Jednoho rána vstane z postele, otevře dveře od skříně a frustrovaně se podívá dovnitř. Když dorazí druhý den ke svému modistovi, prohlásí: „Už nikdy nechci vidět žlutou barvu!" Pastelové barvy a květinové motivy vymění za temnější a smyslnější barevnou paletu – takovou, kterou upoutá pozornost jejího letitého kamaráda Colina Bridgertona (hraje ho Luke Newton). Ten ji najednou začne vnímat v novém světle. 
Foto: Liam Daniel/Netflix © 2024
Její celková přeměna představuje ale jen jeden z mnoha zvratů třetí řady. Ze svých evropských dobrodružství se vrací Colin coby světák drsnějšího střihu. Zapomeňte na jeho kostýmy ve světlemodrých odstínech, tentokrát se vám představí v zemitých tónech. Oblečení Eloise zase začíná připomínat okázalost Cressidy. Kostýmy Kate Bridgerton, která se narodila jako Sharma (Simone Ashley), upomínaly ve druhé řadě na její indický původ. Šaty, které oblékne na ples, jsou teď daleko více zdobené zlatem a inspirované sárím, které nosí coby novomanželka. 
V záři reflektorů se objeví tajemná Francesca Bridgerton (Hannah Dodd, ve třetí řadě zdědila roli po Ruby Stokes). Jde ve stopách své starší sestry Daphne (Phoebe Dynevor) a čeká ji debut u královny Charlotte (Golda Rosheuvel). Jde o plachou ženu, která miluje své piano snad víc než stav zamilovanosti. Když se seznámí s potenciálními nápadníky, její kostýmy nám mnohé napoví o budoucím ději.
Kdo spolupracoval na třetí řadě? Lví podíl nesou na bedrech výkonné producentky Jess Brownell a Shonda Rhimes. Nesmíme zapomenout na kostýmního návrháře Johna Glasera, který předtím spolupracoval s Ellen Mirojnick na oděvech pro první řadu. Ten se teď s námi podělí o novinky ohledně kostýmů pro třetí řadu ještě dřív, než vypukne premiéra první poloviny třetí série. Kdy se tak stane? 16. května na Netflixu. Promluví o zbrusu novém výrazu Penelope a o novém vzhledu Colina, který se inspiroval estetikou reklamní kampaně s Marlboro Manem. A nezapomene na postavu Eloise, která se vtělí do My Fair Lady. 

Kostýmy v první i druhé řadě jsou velkolepé. Jak jste se popasoval s úkolem kostýmy pro třetí řadu vylepšit, ale přitom zachovat estetiku seriálu?  

Během první sezony jsme vyzkoušeli všechno, co nás napadlo. Museli jsme velmi rychle definovat postavy, takže vítězily široké tahy a výrazné barevné palety. Ve druhé sezoně už měly kostýmy trochu odvážnější barvy a byly více dobově správné. Pro tuhle sezonu jsme si řekli: „Udělejme to jemnější, příběhu by to víc svědčilo.“ Takže látky mají výraznější texturu a vrstvili jsme je. Například jsme vzali teplejší a studenější barvu a zkombinovali je dohromady. Takže když se díváte na šaty, nejste si úplně jisti, jestli jsou modré, nebo zelené. 

To platí hlavně pro Penelope. Na začátku nové řady se proměnila. Vzdaluje se od citrusově žluté, nosí šaty v zelených odstínech. Také to vypadá, že více proniká do bridgertonské modři... 

Po jejím prvním velkém uvedení ji uvidíme v tmavší zelené barvě. Když se podíváte pozorně, všimnete si, že její vlasy mají nyní trochu jiný odstín červené. Spodní vrstva oblečení je ve skutečnosti duhová látka, která je zelená a měděná a tak trochu splývá s jejími vlasy. V dalších scénách jsme pro její nový vzhled chtěli jemnější, neutrálnější barvy. Jsou její šaty zelené? Jsou modré? Nechtěli jsme prozradit nic o tom, kam by se její příběh mohl ubírat. Od první řady jsme také používali rukavice. Byly vyrobeny z pružného saténu, ale vypadaly trochu levně. Takže jsme tentokrát chtěli více průhledných rukavic. Pro Penelope jsme zvolili malé průsvitné rukavice bez prstů – pravděpodobně si ani nevšimnete, že je má na sobě. Také jsme ji kostýmově posunuli v čase trochu kupředu, do roku 1817. Co se týče siluety, upustili jsme od empírového pasu. 
Foto: Netflix

Fanoušci označují Colinův drsnější vzhled za sexy piráta. Vím, že jste ho srovnávali s Marlboro Manem z reklamních kampaní...

Když se podíváte na první dvě řady, Colin nosí hodně světlemodrou barvu. Ale teď je šest měsíců na cestách po světě a bydlí v lodní kajutě. Ve skutečnosti by páchl, jeho oblečení by bylo špinavé, byl by neoholený, ale tohle je Bridgerton, takže musí okouzlovat. Hned nás napadl Marlboro Man – nemluvíme tady o kouření, ale o archetypu chlapa na koni v prachu a špíně. Je trochu zpocený a hodně arogantní. Dali jsme Colinovi dlouhé kabáty, při chůzi vypadají skvěle. Jeho vzhled je dobový jen napůl – na kalhoty jsme ve skutečnosti použili džínovinu. Oblékli jsme mu pásek, rozhalené košile a nějaké kousky, které v té době neexistovaly, Takže vypadá dobově, ale také docela moderně. 

Jsou tam i scény, ve kterých jste jeho vzhled sladili se vzhledem Penelope?

Určitě tam je nějaká koordinace. Ale nelíbí se nám, když mají postavy stejný vzhled. Jde o to, aby jejich společné scény scény ladily oku a ideálně zapadly do okolní scenérie. Prostě to nemůžete přehnat, pak to vypadá falešně.

Královna v téhle řadě zaujme scénou, v níž má na sobě paruku inspirovanou Labutím jezerem s funkčním motorem! Co to je?!

Tu paruku vytvořila naše vlasová a make-up artistka Erika Ökvist, s níž jsme spolupracovali také na baletní scéně. Napadlo nás, že by bylo báječné vzhledem královny odkázat na Labutí jezero. Královna na svém plese sedí v lóži a touží po něčem velkolepém. To, co Erika vymyslela, bylo skvělé. My jsme přišli s kostýmem, který je pokrytý peříčky. Všechny královniny paruky jsou neuvěřitelné. Říkali jsme si: Jak tohle můžeme překonat? A odpověď zní: Parukou s motorem na baterii!

Pěkně také vypadá Kate. Stejně jako ve druhé řadě tu narážíme na odkazy na její indické kořeny... 

Ve druhé řadě se na Indii odkazovalo jen v náznacích. Teď jsme se do toho víc opřeli. Střih šatů a rukávy více připomínají sárí. Třeba tím, jak vzadu splývají, a také barvami – sáhli jsme po zemitých tónech, přirozenějších odstínech, barvách koření. A v druhé polovině třetí řady zjistíte, že vliv indické módy bude ještě zjevnější. To je vše, co můžu prozradit…
Foto: Liam Daniel/Netflix © 2024

Pak je tu Eloise, která má v téhle řadě nový styl. Najednou má na sobě víc volánů, že? 

Můžeme ji vidět v některých šatech, které by si předtím normálně neoblékla. Zapomeňte na její upjaté šaty, teď má mašle a volánky. Její vzhled je ale spíš elegantní než přeplácaný. Snažíme se u jejích kostýmů, aby byly ve stylu éry Regency, ale jsou tam i odkazy na Audrey Hepburnovou – její dlouhé saténové kabáty upomínají na šedesátá léta. Velkou inspirací se nám stala My Fair Lady. Všimněte si, že má na nohou moderní boty do špičky. Chtěli jsme jí dodat krapet modernější vzhled. 

Nakonec tu máme Francesku Bridgerton. V téhle řadě se děj hodně točí kolem ní. Na co jste se hlavně zaměřili, když jste vytvářeli její kostýmy? 

Když je představena královně, měla na sobě šaty, které jsou vlastně kopií šatů Daphne z první řady, což symbolizuje předávání rodinného dědictví. Hlavní inspirací pro její kostýmy jsme brali ze stylu Grace Kelly a Katharine Hepburn ze čtyřicátých let, kdy frčely průsvitné halenky a malé nabírané rukávy. Obléká se do bridgertonovských barev. Když se ale podíváte pozorněji, objevíte, že má také hodně světlé meruňkové smíchané s modrou. Takže si znovu nejste jisti, jaké barvy má na sobě a kam se její příběh ubírá. To se mi na téhle řadě líbí: Když se na ni díváte poprvé, říkáte si: „A hele!“ Pak podruhé a potřetí si všimnete mnohem více detailů, protože jsme navrstvili textury a látky. Čím blíže se kostýmům dostanete na kloub, tím více vás podívaná pohltí. 

Jaký byl nejnáročnější look téhle řady? Našel se takový, který nebylo jednoduché vytvořit?  

Jeden je, ale objeví se až ve druhé polovině 3. řady. Sledujte, co má na sobě Cressida, její look je úplně mimo kontext doby i seriálu. Poznáte ho, až to uvidíte. 
3. řada seriálu Bridgertonovi bude premiérována nadvakrát. První čtyři epizody můžete sledovat na Netflixu 16. května. Druhé čtyři epizody dorazí na obrazovky 13. června. 
Článek vyšel původně na www.vogue.co.uk.