Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Knihy

11 nejzajímavějších malých nakladatelství, která potkáte na Knihexu

Kateřina Špičáková6. 6. 2024
Beletrie, poezie, komiksy, tvorba pro děti, ale třeba také autorské tisky a mnoho dalšího. Knihex, to je jarmark knih kvalitních menších nakladatelství. Vybrali jsme jedenáct stánků, které v sobotu 8. června v Holešovické tržnici v Praze určitě stojí za to navštívit.
Autor: Melodie Jeng/Getty Images
Foto: Melodie Jeng/Getty Images
Literární jarmark pod širým nebem, který slouží jako prostor pro setkávání malých nakladatelů a čtenářů, se v Praze koná už od roku 2011. V posledních několika letech se usídlil v prostorách Kasáren Karlín, z důvodu ukončení provozu kasáren stavebním úřadem se ale Knihex 14 odehraje na náhradní lokaci: přesune se do Holešovické tržnice. Tam se bude konat v sobotu 8. června od 10 do 20 hodin. Přijďte si odpočinout do uvolněné atmosféry, osvěžit se, dát si něco dobrého, pobavit se o knížkách s těmi, kdo je s láskou vyrábějí, a prohlédnout si produkci malých nakladatelství, na niž ve standardních knihkupectvích narazíte zřídka nebo vůbec. I když se organizátoři řídí heslem „kvalita nad kvantitou“, bude z čeho vybírat, a proto jsme zase my vybrali 11 nejzajímavějších stánkářů, na které tu narazíte.

Alarm

Alarm znáte jako asi hlavně jako online deník nabízející zpravodajské a publicistické texty z oblasti politiky, kultury i sociálních témat. Víte ale, že Alarm vydává i vlastní knihy? V jejich nabídce najdete například oceňované Hrdiny kapitalistické práce v Evropě od Sašy Uhlové nebo PIKO Apoleny Rychlíkové a Pavla Šplíchala o historii pervitinu v Česku. Na Knihexu  navíc Alarm uvede novinku: svou první překladovou knihu, publikaci Až skončí práce od Nicka Srnicka a Helen Hester, která zkoumá, jak se neplacená, ale i námezdní práce otiskují do našeho volného času.

Bylo nebylo

Nakladatelství Bylo nebylo vydává knihy pro děti i dospělé, které jsou pečlivě upravené a mnohdy ručně dokončované nebo třeba netradičně vázané. Spíše než žánr jejich práci charakterizuje poetický jazyk, hravá forma a touha sdělovat a sdílet. Mezi novinky nakladatelství patří například krásně malovaný dětský příběh Alice od Dory Dutkové, určitě nahlédněte také do obrazové knihy Krajinou Bohů, démonů a lidí z dílny malíře Marka J. Vavřince. Ve stánku navíc pořídíte také menší i větší grafiky a reprinty autorských knih.

Éditions Fra

Fra je zavedeným jménem na tuzemské literární scéně. Ještě relativně nedávno jste mohli s mottem nakladatelství „Nijak to neprožíváme, prostě jsme rádi občas spolu“ na mysli jejich knihy číst i v domovské kavárně na Vinohradech. Ta už bohužel nefunguje – o důvod víc, proč se u jejich stánku zastavit právě na Knihexu a pohovořit s Fra týmem, který vydávaným knihám věnuje maximální péči. Pokud si něco budete chtít koupit, doporučujeme novinku Jonase Eiky Post Solis nebo čtvrtou sbírku básní Kristiny Láníkové nazvanou Puma M.

Incipit

Maličké nakladatelství Incipit, za kterým stojí Linda Štencová a Martin Švarc, vydává tvorbu převážně začínajících zahraničních autorek a autorů. Jejich knihy jsou doprovázeny autorskými ilustracemi tuzemských výtvarníků a výtvarnic, a tak je radost je nejen číst, ale mít je i vystavené v domácí knihovně. Zatím poslední vydanou knihou je povídkový titul Kdo ví, druhý román francouzské a spisovatelky Pauline Delabroy-Allard.

Meander

Nezávislé nakladatelství Meander se s velkou péčí věnuje originální umělecké tvorbě pro děti a mládež, zejména původní tvorbě a autorské knize, a klade přitom velký důraz na výtvarné pojetí titulů. Mezi jeho aktuální bestsellery, které se dočkaly čerstvých dotisků, patří třeba Hororová čítanka Jana Nejedlého doplněná ilustracemi Jaromíra Plachého nebo krásná, dojemná kniha o šikaně a dětské osamělosti Jsem Vincent a nebojím se nizozemské spisovatelky Enne Koens. Pořídíte tu četbu spíše pro odrostlejší děti, vnuky, neteře či synovce, ale určitě je jimi nesmírně potěšíte.

Neklid

Hodně teď mluvíme o tom, že život v současném světě je neudržitelný. Klima se mění, věci jsou dražší, ale peněz je míň, i když práce je víc. Pokud se chcete v těchto tématech trochu lépe orientovat, určitě se podívejte na nabídku nakladatelství Neklid. To se zaměřuje specificky environmentální, feministickou, politickou, ekonomickou a příbuznou literaturu v překladech, ale i od českých autorek a autorů. Doporučujeme především titul Radost z boje za lepší svět Carly Bergman a Nicka Montgomeryho, který se formou rozhovorů zabývá pocity frustrace, jež se šíří v současných emancipačních hnutích.

PageFive

Nakladatelství a knihkupectví se sídlem na Letné možná znáte, tím spíš byste se ale u nich na Knihexu měli zastavit. Specializuje se na prodej a produkci výtvarných publikací, autorských tisků a uměleckých periodik, najdete tu ale také spoustu úžasných knih nebo zinů, které jinde nepořídíte. Ať už vás zajímá cokoliv od architektury přes design, hudbu, nebo cestování až po zajímavé kuchařky, v PageFive si přijdete na své.

Take Take Take

Take Take Take založili v roce 2015 grafická designérka Nikola Janíčková a ilustrátor Jindřich Janíček. Vydávají knihy různých žánrů a řídí se heslem: „Čteme pomalu, vydáváme pomalu.“ Není to krásné? Jejich možná nejúspěšnějším počinem bylo vydání Mateřství Sheily Heti v českém překladu, které se před časem právem stalo velmi populárním nejen mezi českými literárními kritiky, ale také bookfluencery a dalšími osobnostmi. Na stánku určitě bude k mání, stejně jako řada dalších zajímavých kousků. Například super komiks Nuda od Noaha Van Scivera.

Utopia libri

Knihy družstevního nakladatelství Utopia libri tvoří tematickou mozaiku, která zahrnuje politiku, výtvarné umění, filozofii, queer feminismus, sociologii, beletrii, ekologii a obecně transdisciplinární a anarchistické perspektivy. Probuďte svou vnitřní aktivistku třeba s knihou Ivana Kalmara Bílí, ale ne tak docela nebo zkuste Autobiografii chobotnice a jiné anticipační příběhy filozofky a psycholožky Vinciane Despret.

Lipnik

Nakladatelství Lipnik se zaměřuje na český komiks. Snaží se hledat kvalitu a originalitu jak formální, tak obsahovou, prozkoumávat komiksové médium a jeho možnosti a hranice. V jeho produkci vyšly například výborné Spiritistky Kláry Vlasákové a Juliány Chomové, oceňovaná Svatá Barbora Vojtěcha Maška a Marka Šindelky nebo Nebojsy: třicet portrétů neprávem více či méně pozapomenutých neohrožených žen napříč zeměkoulí i dějinnými epochami. Na Knihexu pak proběhne křest novinky jménem Thea a Papouščí muž – prvního dílu komiksové trilogie Džiana Babana.

Rubato

Nakladatelské studio Rubato založili v roce 2010 Petr Januš a Jaroslav Tvrdoň s myšlenkou zpřístupňovat čtenářstvu hodnotnou, náročnou, osvěžující a intelekt povzbuzující literaturu především z oblasti prózy a esejistiky. Mezi zajímavé tituly od nich patří například Deník od Édouarda Levé nebo Krátké rozhovory s odpornými muži od Davida Fostera Wallace, na stánku ale najdete mnoho dalšího.