Vogue Daily

Nitky odvahy: Ukrajinská móda jako symbol nezávislosti

Den nezávislosti Ukrajiny, který se od roku 1991 slaví 24. srpna, není jen státním svátkem, ale také příležitostí pro ukrajinské módní návrháře vyjádřit svou lásku k vlasti. Tady je jedenáct příběhů značek, které prostřednictvím svých kolekcí oslavují bohatou ukrajinskou historii a kulturu a podporují svou národní identitu.
Foto: Roár, Santa Brands, Siaivo
Roár, Santa x Leonie Hanne, Siaivo

Kris Marán

Foto: Kris Marán
Anna a Kristina Stelmakh
Za značkou Kris Marán stojí sesterské duo Kristina a Anna Stelmakh. Inspirované svou matkou Mariou, která svůj vlastní módní ateliér vedla celý život, snily o tom, že i ony budou jednou součástí módního prostředí. Jejich sen se stal realitou v roce 2020, když vytvořily svou vlastní značku s vizí vytvářet nadčasové kousky, které ženám pomohou vyjádřit své pravé já a zvýraznit neodmyslitelný půvab jejich postav. „Ukrajinská móda je živým výrazem kulturní identity, umělecké kreativity a národní hrdosti,” říkají. 
„V roce 2022 nás válka na Ukrajině přiměla zamyslet se nad tím, proč vlastně vyrábíme oblečení,” popisují sestry Stelmakhovy. „Uvědomily jsme si, jak důležité je podporovat ženy a jejich různé osobnosti. Když válka začala, viděly jsme, že lidé vyjadřují své pocity spíš tím, co mají na sobě, než tím, co říkají.” 
Anna a Kristina Stelmakh věří, že ukrajinští návrháři mají neuvěřitelnou schopnost držet pospolu a vytvářet kvalitní kousky. „Navzdory válce se designéři spojili a jejich odhodlání zachránit ukrajinské řemeslo a kulturu je obdivuhodné,” uvádějí. I přesto, že kvůli válce svůj sen musely málem opustit, rozhodly se pokračovat. „Uprostřed zoufalství a chaosu se nám podařilo najít záblesk naděje a je to právě oddanost, co nás žene kupředu.”

Diana Milkanova Studio

Foto: Diana Milkanova Studio
Diana Milkanova
Svým osobitým stylem inspiruje téměř dva miliony fanoušků na různých sociálních platformách. Po práci stylistky se Diana Milkanova rozhodla navrhovat dámské oblečení, které je pohodlné a zároveň elegantní. Největší radost má z tvorby kabátů a sak. „Kabát je v zimě základem šatníku a definuje celý náš vzhled," říká návrhářka, která se šití naučila od své maminky. Miluje přírodní materiály jako len, bavlnu, hedvábí a vlnu, ale ráda pracuje i s eko kůží.
„Moje návrhy nesou stopy ukrajinských tradic," říká návrhářka. „I když to není na první pohled vidět, ukrajinské dědictví ovlivňuje každý detail mé práce. Například kabáty a saka, které navrhuji, jsou inspirované tradičními kroji, hlavně v jejich širokých rukávech. Často kombinuji několik vrstev oblečení, což připomíná tradiční ukrajinský oděv 'plakhta'. Lněné sety mi zase připomínají dětství na ukrajinské vesnici. Vidím před sebou zlatá pole a cesty vedoucí na Krym."
Spolu s částí týmu sídlícího na Ukrajině se musela přizpůsobit práci na dálku a přesunout výrobu do Varšavy, kde návrhářka žije. „Ruská invaze na Ukrajinu nás sice rozptýlila po různých zemích, ale zároveň nám otevřela nové možnosti,” říká Milkanova. „Považuji za zásadní být co nejblíže své zemi.”

Coosh

Foto: Coosh
Alina Frendiy
Alina Frendiy, která měla v tomto průmyslu jen malé zkušenosti z práce v obchůdku s oblečením, se v roce 2017 rozhodla vybudovat vlastní módní značku. Touto značkou se stala Coosh, jejíž identita je založena na jednoduchých liniích a výrazných detailech. V posledních letech se Frendiy zaměřila na to, aby její návrhy byly nejen stylové, ale také praktické a univerzální. To znamená, že se dají kombinovat různými způsoby a nosit v různých ročních obdobích. Obzvlášť si oblíbila práci s konopím, které je nejen velmi odolné, ale také příjemné na těle.
„Den nezávislosti není pro nás Ukrajince jen obyčejný svátek," říká Frendiy. „Je to připomínka, že musíme stále bojovat za to, abychom byli svobodní. Když pracujeme a tvoříme i uprostřed války, jsme na sebe pyšní, ale zároveň cítíme velkou zodpovědnost."
Frendiy se cítí zodpovědná i za své zaměstnance. Proto pro ně pořádá různé akce a aktivity, aby si mohli odpočinout a zlepšit si psychickou pohodu. Pro zákazníky zase vymyslela speciální svetr, který má symbolizovat podporu duševního zdraví. Za koupi tohoto svetru dostane zákazník zdarma konzultaci s psychologem.
Značka Coosh vyrábí své produkty v 17 ukrajinských dílnách. Tři z nich jsou v Charkově. „Kvůli častým útokům je pro nás velmi náročné dodržovat plánované termíny. Přesto výrobu nepřerušujeme, protože chceme podpořit místní obyvatele, kteří práci potřebují,” říká návrhářka. „Válka nám ukázala, že to, co jsme před 14. únorem 2022 považovali za problémy, problémy ve skutečnosti nebyly.”

Article

Foto: Article
Yana Matias
Inspirována dokonalým pánským oblekem se Yana Matias v Kyjevě v roce 2020 rozhodla vytvořit módní značku, oslavující ženskou nezávislost a kreativitu. „Půjčila jsem si sako od svého přítele a najednou jsem se cítila silná, sebevědomá a volná. Byla to naprostá transformace a tak to celé začalo,” vypráví Matias o stvoření značky Article, která spojuje eleganci krejčovství pánských oděvů s ženským nádechem. 
Název Article, jenž pro značku vybrala, má znázornit příběhy žen a zachytit podstatu cesty moderní ženy. Klíčovou roli pak pro ni hraje preciznost a kvalitní látky, jako je vlna a hedvábí. Do každé kolekce se také snaží zařadit určité procento kvalitních zbytkových látek, aby těmto výjimečným materiálům dala nový život. 
„Ukrajinský den nezávislosti má pro mě i pro značku Article hluboký význam,” říká Matias. „Je to den hrdosti, připomínka cesty naší země a síly našeho lidu. Pro Article je to den příležitosti oslavit naše ukrajinské dědictví, uctít naše kořeny a zároveň sdílet naši identitu se světem.”

Santa 

Foto: Santa brands
Yana Stanislavska
Než se Yana Stanislavska rozhodla v roce 2019 založit značku Santa, její život se točil v úplně jiném oboru, totiž v právní vědě. Její značka pojednává především o sebevědomí, divoké energii a hravé svobodě, čehož si v jejích kamínkových a třpytivých designech nelze nevšimnout. 
„Módu vnímám jako umění, které nám umožňuje sdělovat, kdo jsme a za čím si stojíme,” říká Stanislavska. „Je neuvěřitelné, jak rychle ukrajinská móda roste a jak naši návrháři získavají obdiv po celém světě. Být součástí tohoto hnutí je pro mě čest i privilegium,” dodávává návrhářka. „Pro mě a můj tým je móda víc než jen práce, je to spojení s lidmi, se kterými můžeme sdílet část naší ukrajinské kultury.”
Den nezávislosti Ukrajiny vnímá jako den, který připomíná ducha této země a který žene ukrajinský lid k překonání výzev a neustálému posunu. „Nejen dnes, ale každý den oslavujeme nezávislost Ukrajiny.” říká.
Přes probíhající válku zůstala produkce značky Santa na Ukrajině. „Válka narušuje naši logistiku kvůli častým výpadkům proudu a je tu samozřejmě neustálá hrozba raketových útoků,” vyprávví Stanislavska. „Nenecháme se ale těmito obtížemi zastavit. Stali jsme se silnější, inovativnější a odhodlanější jít dál, ať se děje cokoliv. Nevytváříme jen oblečení, ale symboly důvěry, síly a životního ducha.”

Sleeper

Foto: Sleeper
Asya Varetsa a Kate Zubarieva
Značka Sleeper si během několika let získala srdce tisíců žen po celém světě, včetně mnoha celebrit. Tajemství jejího úspěchu tkví v jedinečné kombinaci pohodlí, stylu a udržitelnosti. Zakladatelky Asya Varetsa a Kate Zubarieva, dříve redaktorky v módních časopisech, se rozhodly vydat cestou módních návrhářek v roce 2014 v Kyjevě a podařilo se jim vytvořit něco opravdu výjimečného.
„Používáme přírodní materiály, jako je len, bavlna a viskóza, které jsou v souladu s naším závazkem k pohodlí a udržitelnosti,” popisuje Varetsa. Zubarieva pak dodává, že v jejich kolekcích je obzláště důležitý len: „Historicky je len jednou z nejstarších textilií na světě, který se pěstuje na Ukrajině a v dalších východoevropských regionech a stal se základním prvkem ukrajinského tradičního oděvu a bytového textilu.”
Pro Sleeper není móda jen byznys. Je to také způsob, jak podpořit ukrajinské řemeslo a ženy. „Od začátku války jsme museli čelit mnoha výzvám, ale nikdy jsme nepřestaly věřit v sílu módy," říkájí návrhářky. Značka nejenže poskytuje práci řemeslníkům, ale také podporuje charitativní iniciativy. Projekt Red Seam, zaměřený na výrobu oblečení pro ukrajinské vojačky, je toho důkazem.

Litkovska

Foto: Andrew Greyy
Lilia Litkovska
Vyrostla v rodině s módním genem. Fascinace vztahem mezi oblečením a osobností ji přivedla k tomu, že v roce 2009 založila vlastní značku Litkovska. Její kolekce jsou charakteristické kombinací přírodních materiálů jako bavlna, vlna, hedvábí a tradičního ukrajinského lnu, zdobeného bohatými výšivkami. Tímto spojováním moderního střihu s tradičními prvky vytváří jedinečný, současný a zároveň nadčasový styl.
„Moje návrhy jsou ovlivněny kombinací moderního umění, mých osobních zážitků a bohaté ukrajinské kultury," říká návrhářka. „V mé tvorbě se neustále střetává minulost se současností, tradice s novotou. Právě v tomto střetu vidím největší potenciál pro vytvoření něčeho skutečně originálního a osobitého."
Ukrajinský den nezávislosti je pro návrhářku důležitý osobně i profesně. „Připomíná mi, že Ukrajinci jsou silní a nebojí se bojovat za svou svobodu. Pro mou značku je to příležitost ukázat, že si vážíme svobody, vlastní identity a kultury," říká Litkovska, která se také často snaží spolupracovat s ukrajinskými umělci a řemeslníky. „Válka přinesla utrpení, ale zároveň posílila mé odhodlání. Vidím svou tvorbu jako příspěvek k uchování naší kultury a jako symbol ukrajinské odolnosti."

Roár

Foto: Roár
Anastasiia Shashkova
Své šicí nadšení proměnila Anastasiia Shashkova před deseti lety ve značku Roár. Začala s kolekcí spodního prádla, ale její ambice rychle rostly. Dnes nabízí také elegantní plavky a pohodlné plážové oblečení. Prostřednictvím svých návrhů chce oslavovat ženskost a individualitu.
„Před pěti lety jsem si vzpomněla, jak jsem jako malá s úžasem pozorovala maminku, jak vytváří nádherné macramé. To mě inspirovalo k vytvoření naší první kolekce macramé tunik. Dnes je tato kolekce ručně vyráběna talentovaným týmem ukrajinských řemeslníků,” vypráví návrhářka. „Snažíme se nejen obnovovat zapomenuté techniky, ale také podporovat místní komunitu.  
Letos jsme se vydali novou cestou a vytvořili kolekci Oceanside plnou háčkovaných kousků. Vše vzniká přímo v srdci naší značky, ve městě Záporoží. I přes složitou situaci na Ukrajině jsme se tu rozhodli zůstat a nabízet práci místním obyvatelům. Věříme, že naše tvorba přináší nejen radost, ale také naději."

Novitska

Foto: Novitska
Nataliya Novitska
Po pěti letech působení jako stylistka v Londýně se Nataliya Novitska v roce 2020 vrátila ke svým kořenům a ve Lvově založila vlastní značku dámského oblečení nesoucí její jméno. Inspirovaná elegancí velkoměsta a touhou zdůraznit ženskou krásu vytvořila kolekce, které jsou zároveň noblesní, sexy a nadčasové. Věří také, že správně zvolené oblečení má sílu umocnit každý okamžik v životě a dodat ženám sebevědomí. Důraz klade na kvalitní materiály a udržitelnou výrobu v omezených sériích.
„Od vypuknutí války nabyl Den nezávislosti Ukrajiny nesmírného významu," svěřuje se Novitska. „V tento den všichni Ukrajinci hrdě oblékají vyshyvanku, náš národní oděv. I já jsem se rozhodla tuto tradici uctít a vytvořila speciální kolekci Vyshyvanka. Letos k ručně vyrobeným šatům a košilým od ukrajinských vyšívaček přibudou i pánské košile."
„Navzdory válce a všem s tím spojeným obtížím, jako jsou časté výpadky proudu a logistické komplikace, se nám díky podpoře mezinárodního společenství podařilo udržet výrobu a expandovat na nové trhy," říká návrhářka. „Naše produkty jsou důkazem toho, že i v těch nejtěžších časech je možné vytvářet něco krásného a kvalitního."

TG Botanical

Foto: TG Botanical
Tetyana Chumak
Vyrostla na farmě a její láska k přírodě se stala základem její módní tvorby. Tetyana Chumak, zakladatelka značky TG Botanical, spojuje umění s přírodou a vytváří udržitelné oblečení z konopí, lnu, bavlny a kopřivových vláken. Velkou roli pro její návrhy hraje i barvení látek rostlinnými pigmenty získané například z květů třesavky, žaludů, slupek cibule a kávových zrn. 
„Nezávislost je pro mě více než jen politický pojem," říká Chumak. „Je to svoboda tvořit a mít pozitivní dopad na svět."
Den ukrajinské nezávislosti je pro TG Botanical oslavou svobody tvořit, inovovat a vyjadřovat svou jedinečnou vizi. Je to připomínka, že nezávislost není jen o politice, ale i o svobodě následovat své vášně a mít pozitivní dopad na svět. Jak říká Chumak: „Naše značka je důkazem toho, že i v této době můžeme zůstat věrni sami sobě a dosáhnout něčeho výjimečného.”
Chumak také přiznává, že válka její představu o realitě nepopiratelně změnila. „Více si uvědomuji, na čem skutečně záleží,” dodává. „Přestože nás válka zasáhla tvrdě, probudila nejen ve mně nové schopnosti a posílilo mé odhodlání k lepší budoucnosti. Vynalézavost a spolupráce se staly zbraní proti nepřízni.”

Siaivo

Foto: Siaivo
Kateryna Gladuniak
Kateryna Gladuniak se narodila do rodiny s hlubokými kořeny v módním průmyslu. Dvacet let zkušeností jejích rodičů předurčilo její budoucnost. Již od šestnácti let rozvíjela svůj kreativní talent jako make-up artistka. Probíhající válka jí nezabránila v tom, aby v roce 2022 založila značku plážového oblečení Siaivo, ve kterém odráží svou lásku k ukrajinské přírodě.
„V naší práci se snažíme odrážet ducha nezávislé Ukrajiny – její krásu, eleganci a neochvějnou víru v lepší budoucnost,” říká návrhářka. „Den nezávislosti Ukrajiny je symbol síly, jednoty a svobody našeho národa. Nezávislost nám dává příležitost vytvořit a rozvíjet svou vlastní identitu a čerpat inspiraci z bohaté ukrajinské kultury, přírody a historie.”
Gladuniak věří, že „každá kolekce, kterou vytvoří, je způsobem, jak ukázat, že ukrajinská móda je nedílnou součástí globálního kulturního kontextu a zároveň si je schopna zachovat svou jedinečnost a autentičnost.”