Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Leaders

Jak vám psaní deníčku pomůže splnit si podnikatelské sny

Kateřina Špičáková18. 10. 2024
Věděli jste, že síla myšlenky se zdvojnásobí, když ji hodíte na papír? Deník není jen mocným nástrojem seberozvoje, pomoci vám může i při rozjíždění byznysu. A to není jediný důvod, proč byste ho jako podnikatelka měla mít vždy při ruce.
 Rochelle Hudson
Foto: Keystone View/FPG/Getty Images
Rochelle Hudson
Psaní deníku má většina z nás spojené spíš s osobním životem. Zaznamenáváme do něj šťastné i smutné vzpomínky a při zpětném ohlédnutí nám slouží jako terapeutický nástroj. Deník ale může být neocenitelný i v případě, kdy se chystáte vrhnout do podnikání. Samozřejmě můžete využít také nejrůznější digitální pomůcky a aplikace nebo si domů pořídit obyčejnou nástěnku, na deníku je ale něco silného a trvalého. I proto řada papírenských firem nabízí různé start-up deníčky nebo motivační zápisníky, které fungují jako skvělí průvodci. Než si nějaký pořídíte, nechte se inspirovat, v čem všem vám deník v byznysu může pomoci.
1. Dostane vás do správného nastavení. Když začínáte s byznysem, každý vám poradí, že ze všeho nejdřív si musíte nastavit realistická očekávání. Za spoustou úspěšných podnikatelů stojí roky tvrdé práce, ale také pečlivého plánování. A protože deníky se nikdy nezbaví osobního rázu, jejich stránky jsou ideálním prostorem, kterému můžete svěřit svoje nejniternější tužby – a vedle nich si pak pěkně vypsat skutečně dosažitelné cíle.
2. Pomůže vám vytvořit koncept byznysu. Součástí rozjíždění byznysu je zodpovědět si niterné, avšak podstatné otázky: Co skutečně milujete a co naopak nenávidíte? V čem jste skutečně dobří? Co můžete lidem nabídnout a s čím nejčastěji lidé chodí za vámi, když chtějí poradit? Když si vše upřímně vypíšete na papír, pomůže vám to si tyto věci opravdu uvědomit. 
3. Bude průvodcem všech vašich inspirací. Když začínáte podnikat, musíte si udělat rešerši a podívat se ke konkurenci. Po cestě k úspěchu budete sbírat nejrůznější inspirace, a to třeba i analogově, ve formě různých fotek, letáků či výstřižků. Ty si pak můžete nalepit do byznysového deníku. Někdy vás zase napadne něco, co se těžko popisuje, ale zvládnete to nakreslit. A různé mindmapy a grafy jsou rovněž šikovnými pomocníky. Papír zvládne pojmout všechno uvedené.
4. Nasbíráte do něj cenné kontakty. V digitální době si telefonní čísla a e-mailové adresy posíláme přes zprávy. Ne každý, koho na své podnikatelské cestě potkáte a budete s ním chtít spolupracovat, ale žije v online světě nebo pevně svázán s chytrým telefonem. Tužka a papír vás nezradí.
5. Je to zápisník, který se nikdy nevybije. Každý dobrý podnikatel by se měl vzdělávat v tom, jak vést byznys, jak ho rozvíjet nebo třeba jak se chovat ke svým podřízeným. I proto už dnes probíhá mnoho workshopů a školení se zkušenými znalci, kteří rádi předávají svoje know-how dalším. Až na nějaké takové akci budete, budete si poznámky radši ťukat do notebooku, nebo ručně zapisovat?
6. Poslouží vám k udržení motivace. V dnešním světě je snadné ztratit motivaci v jakékoliv oblasti. Každý den narážíme na někoho, kdo dělá něco podobného jako my, ale dělá to lépe, úspěšněji, s větší lehkostí – nebo tak nám to alespoň může připadat. V těžkých chvílích vám ale ohromně pomůže otevřít sešit polepený výstřižky, pokreslený svými sny a popsaný velkými plány. Když před sebou fyzicky uvidíte, proč jste se do toho všeho na začátku vůbec pustili, neuvěřitelně vás to nakopne. A až jednou budete patřit k nejúspěšnějším ve svém oboru, vašemu životopisci se takový deníček bude hodit.
Start-up Journal, LEUCHTTURM1917, prodává Leuchtturm1917, 32,95 €
1 / 6
Start-up Journal, LEUCHTTURM1917, prodává Leuchtturm1917, 32,95 €     
Foto: Leuchtturm1917