Vogue Leaders

Mé digitální já: Avatar jako možnost nekonečné transformace

Jednou budeme mít všichni svůj virtuální avatar. Může to být zábavná hra stírající předsudky i stereotypy, ale také cesta k větší frustraci z toho, jak vypadáme v offline světě. O tom všem jsme se v rozhovoru bavily se zpěvačkou a ilustrátorkou, která veřejně vystupuje jako digitální postava Nivva.
Foto: NIVVA
Na začátku května vyhrála cenu hudebních kritiků Apollo v kategorii singl roku. Virtuální projekt Nivva se na české scéně objevil v roce 2018. Za avatarem s růžovými vlasy se schovává introvertní zpěvačka, skladatelka a 3D grafička, která v rozhovoru pro Vogue Leaders odhalila, jak funguje život s digitálním alter egem, a zamyslela se nad tím, jak právě avatary do budoucna mohou ovlivňovat nás i celou společnost.

Nivva sice má konkrétní podobu, ale není to jen jedna digitální postava. Jak chcete, aby ji lidé vnímali?

Byla bych ráda, aby Nivva byla vnímána jako umělecké dílo spojující hudbu a vizuální estetiku. Za jejím vznikem stojí mnoho práce, pečlivosti a kreativity, a zároveň v sobě nese jemný dotek humoru a hry. Ztělesňuje skromnost, originalitu a pohled do budoucnosti.

Nivva vznikla i proto, že jste chtěla zůstat v anonymitě, teď už je vaše identita částečně odhalená. V čem vám vystupování skrze avatar pomohlo a jak s digitálním alter egem chcete pracovat do budoucna? 

Skrývání se za avatarem mi pomohlo překonat přirozenou stydlivost při vystupování jak před publikem, tak při osobních setkáních. I když už necítím takový stres jako dříve, stále preferuji udržování alespoň částečné anonymity. Považuji to za zajímavý experiment, hru, a vidím v tom možnost klást větší důraz na hudbu samotnou než na svou osobu jako interpreta. Často se setkávám s nepochopením a slýchám otázku, proč tak pečlivě střežíme svou identitu. Já na to odpovídám: „Proč ne?“ Je to typ a volba uměleckého vyjádření.
Foto: NIVVA

Do avataru jste otiskla i něco ze své podoby. Kdo nebo co dalšího vám při jeho tvorbě bylo inspirací?

Nivva má některé mé rysy, ale nejde o mou doslovnou kopii. Inspirací při tvorbě byly určitě i mé osobní touhy a fantazie. Líbí se mi myšlenka, že je Nivva digitální a může nabízet nekonečné možnosti transformace. Například si dokážu představit, že v budoucnu bude napůl zvíře. Nicméně snažím se neprojikovat do ní své vlastní úzkosti nebo strachy a prostě ji nechávám být svou vlastní bytostí. Přece jen, když vytváříme svá alter ega, ať už digitální, nebo jiná, často se snažíme vyjádřit nebo zhmotnit tu nejlepší verzi sebe sama. 

V souvislosti s AI se mluví o tom, že jsou kvůli ní v ohrožení některé umělecké a tvůrčí profese. Týká se to grafiků, hudebníků, fotografů, ilustrátorů… Jak to vnímáte vy?

Umělá inteligence může v uměleckých profesích přinést inovace a zlepšení, ale také představuje velké výzvy a strach. Může automatizovat rutinní úkoly a zlepšit tvůrčí procesy, ale nenahradí lidskou kreativitu a osobní vyjádření. Je důležité nalézt rovnováhu mezi využitím AI jako nástroje a uchováním lidského prvku v uměleckém procesu. Budoucnosti se samozřejmě trošku obávám, ale beru ji jako výzvu. Nebráním se, snažím se držet s AI krok a být dostatečně flexibilní k nastávajícím změnám. To bych doporučila i ostatním umělcům. Autenticita a originalita je klíč.

Nivva několikrát spolupracovala s módními tvůrci, například s Mijou Jadrnou. Oblékla také bundu Liminal Workshop. Jak takové spolupráce probíhají?

Spolupráce s Mijou byla zajímavá, protože se známe osobně. Mohla jsem si tak její oblečení naskenovat a poté je Nivvě obléknout. Další spolupráce s digitálními návrháři probíhají obvykle tak, že návrháři již mají své modely vytvořené a buď si je zakoupím jako digitální assety, nebo se domluvíme přímo na kolaboraci, kde společně vytvoříme nové vizualizace.

Digital fashion hodně lidí z branže vnímá jako budoucnost módy nejen kvůli udržitelnosti, ale také jako možnost stírat genderové stereotypy. Tohle téma otevíráte i ve své hudbě. Myslíte, že je možné, aby se odrazilo i na vnímání stereotypů v celé společnosti?

Digitální móda mi připadá jako fascinující prostředek k experimentování se styly, materiály a tvary a může skutečně nabídnout možnost mazat genderové stereotypy. I když si myslím, že současná móda je již poměrně neutrální, co se týče genderových rozdílů, vidím v tomto směru potenciál digitální módy jako prostředku k posunu. Bude to ale ještě nějakou dobu trvat, než se takové změny projeví v celé společnosti, jelikož se jedná o poměrně specifické prostředí.

V některých písních řešíte vyrovnávání se s vlastním tělem, jeho přijetí. Myslíte, že digitální avatary mohou být v budoucnu cestou, která nás jako společnost dovede k lepšímu vnímání body image?

Upřímně se bojím, že digitální avataři mohou přispět spíš k větší frustraci. Když budeme porovnávat svá reálná těla s dokonalými digitálními verzemi, může to spíš vést k nižšímu sebevědomí a negativnímu vnímání vlastního těla.

V rozhovoru pro magazín Full Moon jste mluvila o tom, že internet je plný falše a dokonalá těla, která vídáme například na sociálních sítích, většinou neodráží realitu. Nivva je ale přece taky dokonalá a svým způsobem nereálná. Nebo to vidíte jinak?

Nivva je dokonalá v určitém smyslu, ale zároveň se snaží zůstat autentická a nezobrazovat falešnou image. Nepasuje se do role klasické sexy postavy na sociálních sítích, je spíše stylová a zábavná. Je to taková figurka, která se ráda hezky oblékne a přináší radost.
Foto: NIVVA

Život s AI a její využití v různých oborech: To jsou hlavní témata AI summitu by Vogue, který proběhne 6. června v Praze. Více informací a vstupenky najdete tady.