Vogue Leaders

Nechci hrát buď krásku, nebo bábu. Mužské role mi dávají svobodu, říká švédská operní diva

Zpěvačka rozkročená mezi operou a jazzem, někdejší švédská reprezentantka na Eurovizi a také matka nejslavnější eko aktivistky světa Malena Ernman se v červenci představí českému publiku – v mužské roli.
Foto: Frida Funemyr
Malena Ernman
Už 10. července odstartuje jubilejní dvacátý ročník festivalu Hudba Znojmo, jehož hlavním tématem letos bude Hudba a vítězství. V rámci programu v exkluzivní premiéře uvede dramatické oratorium Juditha Triumphans skladatele Antonia Vivaldiho, jež svébytným způsobem vypráví dramatický starozákonní příběh o hebrejské vdově, která prostřednictvím lsti zachrání svůj národ před zkázou. Všechny role navíc ztvární ženy – tak, jak to Vivaldi původně napsal. Hlavního záporného partu asyrského generála Holoferna se chopí švédská operní hvězda, mezzosopranistka Malena Ernman.
„Juditha Triumphans je jedno z nejzajímavějších historických děl, které znám. Vivaldi tento kus napsal pro schovanky dívčího sirotčince Ospedale della Pietà, kde působil, čímž otevřel dveře dalším skladatelkám, hudebnicím a zpěvačkám v době, kdy ženy téměř vůbec nesměly vystupovat,“ vysvětluje Ernman, čím ji toto konkrétní dílo nejvíce oslovuje. „Zároveň je to silný příběh o tom, jak si ženy podmanily muže – ne násilím, ale mazaností a šarmem. Připomíná mi to souboj Davida a Goliáše,“ dodává.
K tomu, čím jí imponuje přímo Holofernes, říká: „Ráda zpívám záporné role, dokonce bych to označila za svoji specialitu. Holofernes je zvyklý vždy dostat to, co chce – dokud nenarazí na krásnou Juditu, která ho přechytračí a usekne mu hlavu. Je extrémně maskulinní, což miluji, protože mám moc ráda fyzické herectví. Hrát muže posedlé ženami a mocí je snadné; nepoužívají totiž hlavu, takže mi stačí myslet rozkrokem a následovat ho.“ Zároveň prozrazuje, že ze stejného důvodu by příště ráda ztvárnila nějaké hororové monstrum, třeba Frankensteina nebo Draculu. „Je to velká výzva, která mě ale zajímá. Co mě naopak nezajímá, jako asi většinu žen, je hrát pořád dokola buď krásku, nebo starou bábu.“
V průběhu své operní kariéry už Malena vytvořila řadu mužských postav – od dospívajícího Cherubina ve Figarově svatbě přes psychopatického císaře Nerona až po perského krále Xerxese. „Baví mě svoboda, kterou mi mužské party poskytují. Ráda si vybírám určitý mužský typ, do toho se převtělím, napodobím jeho charakteristické rysy, a pak sleduji, jak je publikum zmatené. Zároveň je pro mě zajímavé si všímat, o kolik víc prostoru na jevišti mám, když hraju muže,“ podotýká pěvkyně.
Malena Ernman vystupovala na mnoha významných pódiích, jako třeba v pařížské Opeře, Staatsoper Berlin, Theater an der Wien či Oper Frankfurt, spolupracovala s předními dirigenty a hudebními tělesy, například se Stockholm Royal Symphonic Orchestra či Zurich Tonhalle Orchestra. Nepohybuje se ale jen v oblasti klasické hudby: Má blízko i k šansonu, jazzu, popu a rocku a v roce 2009 reprezentovala Švédsko na Eurovizi s autorskou písní La Voix.
„Vždycky jsem chtěla v hudbě zkoušet všechno možné. Jazz a barokní hudba jsou si vlastně v mnohém podobné žánry – musíte být velmi flexibilní a přemýšlet rychle, a zároveň být schopni improvizace. To znamená, že musíte perfektně znát svoje pěvecké schopnosti a vnímat melodie,“ popisuje pěvkyně a říká, že jejím celoživotním pravidlem je nikdy neodmítat výzvy a učit se z vlastních chyb. „Zároveň mi propojení těchto dvou velmi rozdílných hudebních světů přineslo široké, rozmanité publikum, za něž jsem vděčná,“ doplňuje.
Aspirujícím operním pěvkyním a pěvcům radí hlavně to, aby si v sobě zachovali dětské nadšení a zvídavost. „Pracujte tvrdě, ale nezapomínejte si přitom taky užít zábavu – koneckonců, je to zábavní průmysl. A vždy buďte pokorní. Dělat tuhle krásnou práci je privilegium.“
Malenin profesní život skýtá řadu zajímavých milníků, její soukromí si ale také zaslouží určitou pozornost. Pěvkyně je vdaná za švédského herce Svanteho Thunberga, se kterým má dvě dcery – mladší Beatu Ernman, která se nedávno vydala na vlastní pěveckou dráhu, a starší Gretu Thunberg, která už jako teenagerka proslula coby zásadová klimatická aktivistka. Dívka dala v roce 2018 vzniknout hnutí Fridays for Future, které pořádá pravidelné školní stávky za klima a od té doby je v boji za záchranu životního prostředí neúnavná. A to navzdory silné kritice, které se jí dostává a jež zejména v rámci sociálních sítí často hraničí s kyberšikanou. 
Možná i proto její matka v rozhovorech o své rodině a osobním životě nemluví. „Jsem hrdá na obě moje krásné a inteligentní dcery,“ je jediný komentář, který je ochotna poskytnout. Detailně se o tomto tématu rozpovídala pouze jednou, a to když byl Gretě diagnostikován Aspergerův syndrom. Malena chtěla otevřeným sdílením své zkušenosti podpořit další rodiče ve stejné situaci. 
Aktivity její starší dcery ji nicméně silně ovlivnily. Je známo, že na popud Grety celá rodina změnila životní styl, aby omezila svou uhlíkovou stopu. Přešli na veganskou stravu a přestali létat letadlem. Malena kvůli tomu omezila svou mezinárodní kariéru a jezdí jenom tam, kam se dostane vlakem, při výjimečných příležitostech lodí.
Hudební festival Znojmo letos proběhne 10. 7. – 28. 7.