Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Leaders

Lurdes G. Manuel: Hejty nečtu, nikam mě neposouvají

Michal Josephy23. 8. 2024
Běžkyně Lurdes Gloria Manuel se v poslední době jen tak nezastaví. Nám se to však podařilo a zastavili jsme ji na pár otázek v Táboře, kde dlouhodobě trénuje a bydlí. 
Most mezi východem a západem
Foto: Michal Josephy
Most mezi východem a západem

Běh na 400 metrů. Nejdelší atletický sprint. Jaký je to vůbec pocit, takhle rychle běhat? 

Nejsou to jen silné emoce, napětí a vzrušení. Každý, kdo si aspoň jednou zkusil běžet 400 metrů, ví, že to není jen tak. Po doběhu se mnohokrát stane, že je většině závodnicím špatně, bolí je nohy... Tento stav trvá i několik desítek minut. Já osobně nejsem výjimkou, ale za ten skvělý pocit to stojí. Hlavou vám prolétnou všechny ty hodiny, které přes týden strávíte na stadionu, abyste se pak mohli radovat ze svého výkonu. I z tohoto důvodu mám radost, že se mi povedlo tenhle rok zaběhnout tak výborné časy. Za posledních pár měsíců se ve mně odehrála taková spousta emocí, že je to skoro nepopsatelné, ale za tím vším stojí hodně práce nejen mé, ale i lidí, kteří jsou za scénou a nejsou na obrazovkách či v médiich vidět. Tímto bych jim všem chtěla moc poděkovat.

Čtvrtka není jenom těch pár desítek sekund závodu, ale je za ní určitě spousta tréninku, diety či fitness. Jak vůbec vypadá váš typický den? 

Můj všední den začíná školou, po ní jdu na trénink a po tréninku se zpravidla učím na testy. To je taková zajetá disciplína. O víkendech, když nejsou závody, mě čeká většinou nějaký lehčí trénink nebo posilovna. Zbytek víkendu se snažím odpočívat, ale pokud mám náladu, tak si ráda formou aktivního odpočinku zajedu i někam na výlet. Stravu zatím neřeším, ale myslím si, že to může být další rezerva do budoucna.

Mají čtvrtkaři nějaký speciální životní styl?

Asi nemáme specifický lifestyle, ale s mojí tréninkovou skupinou moc rádi na trénincích posloucháme hudbu, a to převážně rap a afrobeats. V rámci možností si tím snažíme zpříjemnit trénink. V současnosti mi nejvíce v uších zní Future, ale dost jsem si v poslední době oblíbila i Brenta Faiyaze. Moji oblíbení interpreti se však často mění. Co se týče módy, myslím, že se mi pořád nepodařilo najít svůj osobitý styl oblékání, se kterým bych byla stoprocentně spokojená, ale snažím se. K tomu patří i fakt, že ve volném čase ráda kreslím nejrůznější návrhy nebo zkouším dělat akrylové nehty.
Lurdes Gloria Manuel a pes – spojeni rychlostí: Chrti patří k elitním sprinterům.
Foto: Michal Josephy
Lurdes Gloria Manuel a pes – spojeni rychlostí: Chrti patří k elitním sprinterům.

Atletické závody jsou stále častěji také show a podívaná. Nebo se pletu? Jak moc je dnes důležité zaujmout, vypadat dobře na kameře? 

Rozhodně tomu tak je.  Myslím si, že je v tomto ohledu vidět velký posun, za což může hlavně rozmach sociálních sítí. Každý sportovec pracuje nějakým způsobem na vlastní image, což dělá tento sport ještě atraktivnějším, a fanoušci tak mají větší šanci poznat svoje vzory a idoly. Spousta atletek si nechává dělat různé speciální účesy, nehty či make-up. Já osobně si ráda vymýšlím závodní looky — lidé si tak na mně mohou častokrát všimnout všelijak barevně či tvarově zpracovaných copánků. Baví mě to a zároveň se mi běhá líp, když se cítím dobře a sama se sobě líbím. Stejně tak se posouvá i vzhled závodních dresů, které jsou stále designově výraznějsí, ale zároveň jsou svými materiály přizpůsobeny tak, aby se v nich sportovci cítili co nejlépe.

Vy sama bezesporu přitahujete pozornost už jen díky svému vzhledu, za který může angolsko-ruský původ. 

Moji rodiče se poznali v Rusku, kam odjel taťka studovat. Poté se rozhodli, že se přestěhují za tátovou starší sestrou do Belgie, ale nakonec kvůli nejrůznějším komplikacím zůstali v Česku. Díky tomu však mám rodinu po celém světě, takže mě to ještě víc láká cestovat a poznávat nové kultury. Evropa je krásná, ale už jsem z ní dost viděla, a proto mě to táhne spíše za oceán. Ráda bych se znovu podívala do USA nebo do Kanady nebo úplně na druhou stranu zeměkoule do Asie, zejména do Jižní Koreje a Japonska, protože mám ráda k-drama a asijskou kuchyni. 

Cesty osudu se nakonec protly v jihočeském Táboře, kde dlouhodobě žijete a trénujete...  

V Táboře mám pěkné tréninkové zázemí. Nedávno zde byla postavena nová atletická hala, což je velké plus při trénování na halovou sezonu. A zároveň nám obnovili venkovní atletickou dráhu, kde už se stihlo pořádat například mistrovství republiky mužů a žen nebo Velká cena Tábora a další významné sportovní události. V Táboře se moc ráda setkávám se svými kamarády v místních kavárnách, kde mají výborné cheesecaky, také občas chodím krmit kachničky k Jordánu…
Lurdes Gloria Manuel
Foto: Michal Josephy
Lurdes Gloria Manuel

Jako Táborák vím, že jste zde velice oblíbená a populární. V médiích jsem však přesto zaznamenal hejty, že nejste Češka či „dostatečně česká“...

Vím, že se to děje. Nicméně pořád jsem nepochopila potřebu řešit tyhle věci ve 21. století. Domnívám se, že v celkovém poměru je takových komentářů minimum a pouze se zesilují v diskusích nebo na sociálních médiích. Já osobně jsem vděčná lidem, kteří mě podporují a píšou mi hezké zprávy, protože atletiku dělám pro sebe, pro své okolí a lidi, které to baví společně se mnou. Hejty nečtu, protože mě to nikam neposouvá. Jdu si za svými sny a plním si své cíle. 

Mezi tyto cíle určitě patřilo i splnění limitu na olympiádu. A propos, jak na vás ta pařížská zapůsobila? 

Moc jsem se těšila na atmosféru, která byla ve výsledku lepší, než jsem si ji dovedla představit. Zažít okolo 70 000 diváků je něco neuvěřitelného a těžko popsatelného, na člověka ta závodní premiéra trochu dolehne. Zároveň jsem si však z olympijských závodů, úspěchů i neúspěchů odnesla další cenné zkušenosti. Osobně se mi líbil sportovní duch, který panoval v olympijské vesnici, a hlavně vyměňování odznáčků, což byla pro mě úplná novinka. V Paříži už jsem byla a moc se mi líbily místní památky, proto mě trochu mrzí, že jsem neměla více času, abych si je mohla znovu projít. 

A jaké máte do budoucna cíle osobní? 

Mým největším cílem bude zjištění toho, co očekávám od života a na co se studijně zaměřím.
Lurdes Gloria Manuel, 19 let, je česká atletka, reprezentantka v běhu na 400 m. V roce 2023 se stala juniorskou mistryní Evropy. Se štafetou na 4 × 400 m pak na stejném šampionátu přidala bronzovou medaili v juniorském počinu 3:34, 84 min. Na trati 400 m drží juniorský národní rekord časem 50,52 sekund z finále mistrovství Evropy 2024 v Římě, kterým se kvalifikovala na Letní olympijské hry v Paříži.