Vogue Leaders

Lékařství budoucnosti podle Tomáše Šebka: AI může medicínu zrychlit

Pohybuje se mezi lékařstvím a byznysem. Chirurg Tomáš Šebek patří k největším českým popularizátorům medicíny a v rozhovoru pro Vogue Leaders vysvětlil, jak právě medicínu může v budoucnu ovlivňovat a posouvat umělá inteligence.
Foto: Michael Tomeš
Tomáš Šebek

Tomáši, s tvým jménem se pojí hodně aktivit. Jsi lékař, startupista, podnikatel, popularizátor medicíny... Jak ti v tom všem pomáhají technologie?

Začnu u byznysu, kde jsou technologie nedíl­nou součástí toho, jak s kolegy chceme stavět všechny naše fir­my. Teď jsme třeba nově vytvořili startup Vetee AI, který využívá AI pro základní diagnostiku na dálku pro domácí mazlíčky. Taky jsme spustili Zdravérádio.cz, které 24/7 vysílá s hlasy avatarů o problemati­ce zdraví a je plně autonomní. Jeden z těch hlasů je můj, ale pak je tam dalších šest kolegů a využíváme databanku řádově desetitisíců článků se zdravotní tematikou. A v rámci mé úplně první firmy Meditorial teď rozjíždíme nový formát nazvaný Studio M, kde se snažíme zpovídat přední odborníky z různých lékařských oborů.

Zároveň jsi mi říkal, že bys chtěl vytvořit medtechové studio. Co by mělo řešit? 

Měl by to být hub, kde by se potkávali ti, kteří už v medtechu našli svoji cestu, s těmi, kdo jsou na startu. V podstatě takový institucionální founder pro ty začínající, aby mohli rychleji růst a neopakovali chyby, kterými jsme si prošli třeba my. A zároveň aby dokázali přijmout, že některé věci s nimi budeme řešit společně nebo je i na začátku definujeme, aby úspěšnost celého projektu byla co nejvyšší. Vidím jako reálný plán „porodit“ takovým způsobem třeba patnáct firem v dvouletém cyklu. V našem prostoru je spousta skvělých myšlenek a je škoda je nerozvíjet.

Využíváš umělou inteligenci jako lékař?

S AI jsem se poprvé setkal nedávno, když jsem si ve dvě hodiny v noci diagnostikoval zlomená žebra a krásně mi to popsala předtím, než mě druhý den viděl radiolog. Jinak jako chirurg ji zatím nevyužiju, ale v řádu týdnů bych měl mít možnost začít využívat umělou inteligenci při endoskopii a těším se na to. Jednak bude mít preciznější pohled než já a pak mi na závěr vyšetření napíše lékařskou zprávu. Ta technologie se jmenuje MAIA.

Vnímáš medicínu jako jeden ze zajímavých oborů pro využití AI? 

Jednoznačně a myslím si, že tam bude mít i hodně pozitivní příběhy. Je zvláštní, že se na umělou inteligenci v Česku zdravotníci dívají jako na soupeře, přitom by pro nás všechny mohla mít obří přínos.

Do určité míry ale AI pro některá povolání konkurencí bude. Včetně zdravotnictví.

To je pravda. Myslím si ale, že hlavně některé obory minimálně v příštích sto letech nezaniknou, třeba psychiatr, praktický lékař, neurolog... V některých bude ale technologie dominovat více, například v radiologii, otolaryngologii a dalších, které pracují s image recognition a už teď v nich technologie dominuje. A samozřejmě vznikne řada nových oborů. Věřím, že všechny ty senzory, které začínáme používat k prevenci, se výrazně zdokonalí, že se zrychlí klinické studie léků díky virtuálním pacientům a tak dále.

Vidíš ve využití AI v medicíně i nějaká rizika?

V téhle oblasti se jí neobávám, medicína je u nás výrazně regulovaná. Samozřejmě je potřeba dbát na citlivost dat, ale měli bychom si uvědomit, že naše přítomnost v online světě a všechny informace, které o sobě sdílíme, včetně sociálních sítí, vedou k tomu, že už jsme o sobě v podstatě všechno dávno řekli. V tomhle bychom měli být racionální.
Tomáš Šebek v roce 2002 promoval na 1. lékařské fakultě UK a nastoupil jako všeobecný chirurg do Nemocnice Hořovice. V roce 2004 založil odborný portál proLékaře.cz a českou internetovou jedničku v kategorii zdraví – uLékaře.cz. Jako vedoucí lékař národní spinální jednotky na zemské traumatologii Mater Misericordiae University Hospital působil v irském Dublinu v letech 2011 a 2012. Od roku 2013 působí jako chirurg v Nemocnici na Františku v Praze. Od roku 2010 je členem mezinárodní organizace Lékaři bez hranic a účastnil se misí na Haiti, v severním Afghánistánu, v Jemenu a jižním Súdánu, kde se specializoval na úrazovou chirurgii. Je ženatý a má čtyři děti.

Celý rozhovor si můžete přečíst v nejnovějším vydání Vogue Leaders, které je společně s červnovou Vogue CS právě v prodeji.

Tomáš Šebek bude jedním z hostů AI summitu by Vogue. Vstupenky a více informací o konferenci najdete tady.