Sustainability

Vše, co potřebujete vědět o Dni Země 2024

Plasty dusí naši planetu! Den Země 2024 se zaměřuje na alarmující problém znečištění plasty a vyzývá k razantním krokům pro jeho řešení. Zapojte se i vy.
Foto: Roman Nguyen for Vogue CS
S tím, jak se klimatická krize stává stále závažnější, nabývá každý další Den Země na významu. Tato akce, která byla založena v roce 1970 v USA, každoročně spojuje miliony lidí z celého světa na podporu životního prostředí a upozorňuje na naléhavost opatření, která musíme přijmout k záchraně naší planety. Den Země 2024 přichází v souvislosti se znepokojivou novou zprávou, podle níž globální koncentrace oxidu uhličitého, metanu a oxidu dusného – tří hlavních plynů, které zadržují teplo – dosáhly v roce 2023 opět rekordní hodnoty. Mezitím samostatná studie zjistila, že v Antarktidě již v březnu 2022 došlo k ohromujícímu nárůstu teploty o 38,5 stupně Celsia nad průměrnou sezonní teplotu, což vede k velkým obavám z alarmujícího tempa, jakým globální oteplování ovlivňuje naši planetu. 
Proto je důležitější než kdy jindy, aby byl Den Země vnímán jako výzva ke skutečným krokům v boji proti klimatické krizi. Chcete se na nich podílet i vy? Zde je vše, co potřebujete vědět.

Co je Den Země?

Den Země, který si každoročně připomínají miliony lidí na celém světě, má upozornit na závažné problémy životního prostředí, kterým čelíme, od klimatické krize po znečištění ovzduší a odlesňování.

Kdy se koná Den Země v roce 2024?

Den Země se každoročně koná 22. dubna, ale celý duben (někdy nazývaný Měsíc Země) – a zejména týden předcházející Dni Země (někdy nazývaný Týden Země) – je obdobím, kdy se do popředí dostávají otázky životního prostředí.

Proč připadá Den Země na 22. dubna?

Den Země vymyslel americký senátor a ekolog Gaylord Nelson. Po úniku ropy v kalifornské Santa Barbaře v roce 1969 přišel s nápadem uspořádat na vysokých školách přednášky, které by upozornily na důležitost čistého vzduchu a vody. 22. duben byl vybrán jako vhodné datum mezi jarními prázdninami a závěrečnými zkouškami.
Organizátoři se rozhodli akci pojmenovat Den Země, přičemž při jeho prvním konání v roce 1970 vyšlo do ulic v USA neuvěřitelných 20 milionů lidí, což v té době představovalo přibližně 10 % obyvatel země. Tato událost měla nepochybně velký dopad, neboť jen o několik měsíců později, v prosinci 1970, prezident Richard Nixon založil Agenturu pro ochranu životního prostředí a podepsal zákon o čistotě ovzduší.
Den Země se stal mezinárodní kampaní v roce 1990, kdy ekologičtí aktivisté požádali jednoho z původních organizátorů Denise Hayese, aby pomohl vytvořit další akci, která by upozornila na ekologické problémy naší planety.
Foto: Getty images
Den Země, New York, 1970

Jaké je téma Dne Země 2024?

Tématem Dne Země 2024 je Planeta proti plastům a upozorňuje na skutečnost, že se v současné době každoročně vyrobí 380 milionů tun plastů, zatímco recyklováno je pouze 9 % ze všech vyrobených plastů vůbec. Organizátoři kampaně nyní vyzývají ke snížení množství používaných plastů o 60 % do roku 2040. „Kampaň Planeta proti plastům je výzvou do boje. Požadavkem, abychom jednali hned, skoncovali s hrozbou plastů a ochránili zdraví všech živých bytostí na naší planetě," vysvětluje Kathleen Rogers, prezidentka Earthday.org.

Jak můžete oslavit Den Země?

V rámci Dne Země se po celém světě konají tisíce akcí. Na této mapě můžete zjistit, co se děje ve vašem okolí, nebo si dokonce vytvořit vlastní akci. Organizátoři připravili řadu nápadů, jak oslavit Den Země, a to prostřednictvím praktického souboru nástrojů od vyhýbání se jednorázovým plastům až po účast v kampani Velký globální úklid. Mezi další návrhy patří podepsání petice za uzavření Globální smlouvy o plastech a odmítnutí rychlé módy, která je z velké části vyrobena z plastů.

Co dalšího můžete udělat, abyste pomohli planetě?

Ve Vogue samozřejmě věříme, že Den Země by měl být každý den, a proto je důležité, abychom v této činnosti pokračovali po celý rok. Pokud se chcete dozvědět více o problémech, kterým čelíme, zde jsou knihy, které byste si měli přečíst, dokumentární filmy, které byste měli zhlédnout, a aktivisté, které byste měli sledovat.
Kromě toho vám nabízíme několik dalších způsobů, jak žít udržitelněji, včetně ekologičtějšího výběru módy, přechodu na obnovitelné zdroje energie, zmenšením počtu svých letů a nižší konzumace masa, ryb a mléčných výrobků. Můžete se připojit k místní skupině, která vede kampaň, napsat svým politikům a přispět na ekologické charitativní organizace, jako jsou Greenpeace, 350.org a Rainforest Alliance.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.