Health Všechny výhody wasabi – zázračné japonské pasty, která dělá dobře tělu i mysli
Alessandra Signorelli4. 12. 2024
Wasabi, pikantní odrůda japonského křenu, má neuvěřitelné zdravotní benefity. Kromě jiného pomáhá omezovat tvorbu tukových buněk a chrání nás před oxidačním stresem.
Pokud máte rádi japonskou kuchyni, určitě znáte tu hromádku nazelenalé pasty, která doprovází pokrmy sushi a sashimi, a pravděpodobně jste se stejně jako já na vlastní kůži poučili, že by se měla používat jen špetka, abyste neskončili s pusou v plamenech. Wasabi, známé také jako japonský křen, roste divoce v Japonsku a má neuvěřitelné blahodárné vlastnosti. Ale pozor: na západě často jíme jeho špatnou kopii.
Wasabi je nezbytnou součástí receptů made in Japan, jako je soba nebo udon, a japonských pochutin jako arašídů nebo praženého hrášku, protože dodává intenzivní a ostrý nádech i těm nejjemnějším jídlům. Věděli jste ale, že tato pálivá pasta je také zdravou potravinou a někteří lidé ji dokonce požívají v kapslích jako doplněk stravy? Pojďme zjistit, proč a co přesně to je.
Co je to wasabi
Wasabi (nebo japonský křen) je pikantní odrůda křenu, přesněji řečeno wasabia japonica. Je to rostlina z čeledi brukvovitých, která roste divoce v Japonsku na březích řek v horských údolích a pěstuje se především v prefektuře Shizuoka. Pravá pasta z wasabi se vyrábí jemným nastrouháním podzemní části rostliny. Pěstování wasabi vyžaduje velmi specifickou půdu, vodu a klimatické podmínky, což z něj činí náročnou rostlinu a zvyšuje cenu produktu. Mimo Japonsko se pěstuje v Rusku, Číně, Koreji a na Novém Zélandu. Pěstitelé wasabi jsou také v Evropě, zejména na Islandu, v Maďarsku, Nizozemsku a Velké Británii, v západní Kanadě a v některých amerických státech jako Oregon, Severní Karolína a Tennessee.
Pravé japonské wasabi a ta ostatní
Zelená pasta, kterou najdeme na tácku se sushi v Evropě a Spojených státech, ale také v mnoha supermarketech a restauracích v Japonsku, obsahuje pouze malé množství wasabia japonica, které se pohybuje od 1 % u nejdostupnějších produktů do 10 % u těch nejdražších, nebo dokonce nemusí obsahovat žádné pravé wasabi. Většinu směsi tvoří pouze evropský křen, kořen ze stejné čeledi brukvovitých jako ředkvičky, typický pro terstskou kuchyni v Itálii, emulgovaný převážně rostlinným olejem, kukuřičným škrobem, často hořčicí, aromaty a kořením a zeleným barvivem.
Potenciální benefity wasabi
Některé přírodní sloučeniny obsažené ve wasabi, jako jsou isothiokyanáty (ITC), které mu dodávají štiplavou chuť, propůjčují rostlině pozoruhodné zdravotní benefity.
- Má antibakteriální účinky a může snižovat riziko otrav jídlem způsobených bakteriemi, jako je stafylokok a escherichia coli a může chránit před infekcí helicobacter pylori.
- Má protizánětlivé účinky.
- Má antioxidační účinky a chrání buňky před oxidačním stresem.
- Zesiluje a podporuje imunitní systém.
- Stimuluje produkci trávicích enzymů a napomáhá správnému trávení.
- Podle studie publikované v časopise Everyday Health by mohlo wasabi, užívané jako doplněk stravy, zlepšovat paměť u starších lidí a fungovat proti zhoršování kognitivních funkcí.
- Předběžná studie na zvířatech ukázala, že extrakt z listů wasabi může omezit tvorbu a ukládání tukových buněk.
- Některé studie naznačují, že ITC obsažené v kořenech wasabi mohou předcházet některým typům rakoviny.
- Může pomoci předcházet osteoporóze.
- Má vazodilatační účinek a zlepšuje krevní oběh.
Jak zařadit wasabi do jídelníčku
Wasabi může ochutit širokou škálu jídel, nejen sushi nebo sashimi. Stačí trochu fantazie. Například:
- Přidejte špetku wasabi do bramborové kaše, získá speciální chuť.
- Zamíchejte trošku wasabi do krémových polévek, jako je dýňová, sladká bramborová nebo květáková. Získají pikantní tón.
- Přidejte trochu wasabi do octa, majonézy nebo jiných salátových dresinků.
- Zahrňte wasabi do marinád na maso nebo ryby, například v kombinaci se sójovou omáčkou, limetkovou nebo citronovou šťávou a zázvorem.
- Přidejte špetku do guacamole nebo hummusu.
- Použijte k ochucení dušené nebo grilované zeleniny.
- Přidejte trochu do rizota.
Pokud vás wasabi pálí, a přesto chcete těžit z jeho prospěšných účinků, můžete zvážit jeho užívání v kapslích coby doplňku stravy.