Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Všechny výhody wasabi – zázračné japonské pasty, která dělá dobře tělu i mysli

Alessandra Signorelli4. 12. 2024
Wasabi, pikantní odrůda japonského křenu, má neuvěřitelné zdravotní benefity. Kromě jiného pomáhá omezovat tvorbu tukových buněk a chrání nás před oxidačním stresem.
Wasabi
Foto: Getty Images
Wasabi
Pokud máte rádi japonskou kuchyni, určitě znáte tu hromádku nazelenalé pasty, která doprovází pokrmy sushi a sashimi, a pravděpodobně jste se stejně jako já na vlastní kůži poučili, že by se měla používat jen špetka, abyste neskončili s pusou v plamenech. Wasabi, známé také jako japonský křen, roste divoce v Japonsku a má neuvěřitelné blahodárné vlastnosti. Ale pozor: na západě často jíme jeho špatnou kopii.
Wasabi je nezbytnou součástí receptů made in Japan, jako je soba nebo udon, a japonských pochutin jako arašídů nebo praženého hrášku, protože dodává intenzivní a ostrý nádech i těm nejjemnějším jídlům. Věděli jste ale, že tato pálivá pasta je také zdravou potravinou a někteří lidé ji dokonce požívají v kapslích jako doplněk stravy? Pojďme zjistit, proč a co přesně to je.

Co je to wasabi

Wasabi (nebo japonský křen) je pikantní odrůda křenu, přesněji řečeno wasabia japonica. Je to rostlina z čeledi brukvovitých, která roste divoce v Japonsku na březích řek v horských údolích a pěstuje se především v prefektuře Shizuoka. Pravá pasta z wasabi se vyrábí jemným nastrouháním podzemní části rostliny. Pěstování wasabi vyžaduje velmi specifickou půdu, vodu a klimatické podmínky, což z něj činí náročnou rostlinu a zvyšuje cenu produktu. Mimo Japonsko se pěstuje v Rusku, Číně, Koreji a na Novém Zélandu. Pěstitelé wasabi jsou také v Evropě, zejména na Islandu, v Maďarsku, Nizozemsku a Velké Británii, v západní Kanadě a v některých amerických státech jako Oregon, Severní Karolína a Tennessee. 

Pravé japonské wasabi a ta ostatní

Zelená pasta, kterou najdeme na tácku se sushi v Evropě a Spojených státech, ale také v mnoha supermarketech a restauracích v Japonsku, obsahuje pouze malé množství wasabia japonica, které se pohybuje od 1 % u nejdostupnějších produktů do 10 % u těch nejdražších, nebo dokonce nemusí obsahovat žádné pravé wasabi. Většinu směsi tvoří pouze evropský křen, kořen ze stejné čeledi brukvovitých jako ředkvičky, typický pro terstskou kuchyni v Itálii, emulgovaný převážně rostlinným olejem, kukuřičným škrobem, často hořčicí, aromaty a kořením a zeleným barvivem.

Potenciální benefity wasabi

Některé přírodní sloučeniny obsažené ve wasabi, jako jsou isothiokyanáty (ITC), které mu dodávají štiplavou chuť, propůjčují rostlině pozoruhodné zdravotní benefity.
  • Má antibakteriální účinky a může snižovat riziko otrav jídlem způsobených bakteriemi, jako je stafylokok a escherichia coli a může chránit před infekcí helicobacter pylori.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Má antioxidační účinky a chrání buňky před oxidačním stresem.
  • Zesiluje a podporuje imunitní systém.
  • Stimuluje produkci trávicích enzymů a napomáhá správnému trávení.
  • Podle studie publikované v časopise Everyday Health by mohlo wasabi, užívané jako doplněk stravy, zlepšovat paměť u starších lidí a fungovat proti zhoršování kognitivních funkcí.
  • Předběžná studie na zvířatech ukázala, že extrakt z listů wasabi může omezit tvorbu a ukládání tukových buněk.
  • Některé studie naznačují, že ITC obsažené v kořenech wasabi mohou předcházet některým typům rakoviny.
  • Může pomoci předcházet osteoporóze.
  • Má vazodilatační účinek a zlepšuje krevní oběh.

Jak zařadit wasabi do jídelníčku

Wasabi může ochutit širokou škálu jídel, nejen sushi nebo sashimi. Stačí trochu fantazie. Například:
  • Přidejte špetku wasabi do bramborové kaše, získá speciální chuť.
  • Zamíchejte trošku wasabi do krémových polévek, jako je dýňová, sladká bramborová nebo květáková. Získají pikantní tón.
  • Přidejte trochu wasabi do octa, majonézy nebo jiných salátových dresinků.
  • Zahrňte wasabi do marinád na maso nebo ryby, například v kombinaci se sójovou omáčkou, limetkovou nebo citronovou šťávou a zázvorem.
  • Přidejte špetku do guacamole nebo hummusu.
  • Použijte k ochucení dušené nebo grilované zeleniny.
  • Přidejte trochu do rizota.
Pokud vás wasabi pálí, a přesto chcete těžit z jeho prospěšných účinků, můžete zvážit jeho užívání v kapslích coby doplňku stravy.
Článek vyšel v originále na vogue.it.