Health

Sedm důvodů, proč se jít po večeři projít

Všimli jste si, jak se v poslední době sociální sítě jen hemží příspěvky hlásajícími výhody procházek po večeři? Pojďme se podívat, co je na tom pravdy a jak může krátká procházka po jídle zlepšit vše od trávení přes vztahy až po náladu. 
Foto: MEGA/Getty Images
Emily Ratajkowski
Témata přínosu procházky po večeři zaplavují sociální sítě. Nejde o fake news – i krátká procházka po jídle může mít pozitivní dopad na vaše tělo a celkové zdraví. Benefitů je spousta a všechny jsou natolik dobré, že inspirují k tomu zrušit povalování na gauči, nazout si tenisky a vyrazit na večerní procházku. Tento trend určitě stojí za to následovat a udělat si z něj nový zdravý návyk. 

Výhody chůze po večeři

Napomáhá trávení

Večeře je často nejobtížněji stravitelným jídlem právě proto, že po ní obvykle následuje téměř úplná absence pohybu. Většina z nás totiž po večeři skončí v poloze vleže na pohovce, aby dohonila své oblíbené TV pořady. Tahle činnost je sice nesmírně uvolňující, ale trávení jídla vůbec nepomáhá. Chůze v pravidelném tempu je však nenáročnou formou kardiovaskulárního cvičení a jako taková stimuluje krevní oběh a podporuje průchod potravy trávicím systémem a stimuluje střeva, což následně předchází problémům s trávením. Bylo totiž prokázáno, že lehký pohyb po jídle zabraňuje všem možným problémům, od pálení žáhy přes syndrom dráždivého tračníku (IBS) až po divertikulární chorobu a zácpu, a dokonce i rakovinu tlustého střeva. Může také pomoci s nejobávanějším zažívacím problémem: nadýmáním.

Spaluje kalorie

Všichni víme, že je asi nejlepší držet se večer lehkých jídel, ale přiznejme si, že ne vždy je to možné a ne vždy je to zábavné. Pro většinu z nás je večeře často nejdůležitějším jídlem dne a rozhodně tím, ze kterého máme největší uspokojení a potěšení. Ovšem večeře venku (kterou často doprovází koktejl nebo sklenka vína, což neodsuzujeme) může mít také vysokou kalorickou hodnotu. Večerní procházka může tento efekt neutralizovat. I když chůze není intenzivní aktivitou, pomáhá udržovat aktivní metabolismus a zvyšuje celkovou fyzickou kondici, a může dokonce působit proti některým negativním účinkům dlouhodobého sezení.

Snižuje stres

Chůze po večeři je všelékem nejen pro zdraví těla, ale také pro mysl. Po každodenním stresu v práci či soukromém životě nabízí chůze příležitost znovu se spojit se sebou samým a světem kolem sebe; najít rovnováhu a uvolnit se. Kromě toho cvičení stimuluje mozek k produkci endorfinů, které mohou na míle daleko přispět ke zlepšení nálady.

Posiluje vztahy

Když už mluvíme o propojení, procházka po večeři je nejen skvělou příležitostí být sám, ale může mít i značný přínos pro vztahy, pokud ji absolvujete s někým dalším. Nabízí příležitost ke klidnému rozhovoru s partnerem nebo ke svěřování se přátelům; je to příležitost k diskusi a sdílení myšlenek, které by jinak zůstaly nevyřčeny. Bylo dokonce prokázáno, že posiluje vztahy. Vždyť co je romantičtějšího než procházka při měsíčku?

Zlepšuje kvalitu spánku

Význam kvalitního spánku na fyzické a duševní zdraví je obrovský. Nedostatek spánku nebo jeho špatná kvalita nejenže ovlivňuje hladinu energie během bdění, ale podle odborníků může vést také ke špatným stravovacím návykům a životnímu stylu a ke zvýšené hladině stresu. Z dlouhodobého hlediska je chronický nedostatek spánku spojen se zdravotními problémy včetně srdečních onemocnění, hypertenze, deprese a cukrovky. Chůze po večeři však může pomoci regulovat cirkadiánní rytmus a následně pomoci připravit tělo na hluboký, klidný a nepřerušovaný spánek.

Podporuje kardiovaskulární zdraví

Pravidelná fyzická aktivita je jedním z nejdůležitějších postupů pro zdraví srdce a oběhového systému. V tomto ohledu je chůze nenáročným, ale přesto velmi užitečným kardio cvičením. Procházka po večeři totiž podporuje krevní oběh a snižuje krevní tlak a riziko srdečních problémů.

Reguluje hladinu glukózy v krvi

Pokud vás trápí hladina cukru v krvi, může být zařazení večerní procházky skvělou strategií, jak udržet vše v rovnováze. Chůze pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín, hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi.

Kdy a jak dlouho chodit 

Glukóza dosahuje svého maxima 72 minut po jídle, proto je důležité se večer projít do 60 minut po večeři. Délka procházky záleží na vás – ukázalo se, že i desetiminutová chůze má vliv na trávení. Pokud však chcete dosáhnout maximálního přínosu, zaměřte se na 30 minut chůze v rovnoměrném, svižném tempu.
Procházka po večeři vám v každém případě zabere jen pár minut navíc a posílí pevnou vůli odložit uspokojení z toho, že se hned po večeři rozvalíte na pohovce. Přínosy za tuto oběť rozhodně stojí. Vaše tělo i mysl vám rozhodně poděkují.
Článek vyšel v originále na vogue.com.