Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

5 věcí, které nakopnou váš sexuální život

Soňa Hrabec Kotulková5. 7. 2024
Zavládla ve vašem milostném životě rutina? Nejste v tom sami, zvlášť pokud žijete v dlouhodobém vztahu. Mnoho párů po dvou až třech letech zabředne do bodu, ve kterém touha po druhém jednoduše ochabuje. Naštěstí existují účinné způsoby, jak jiskru v posteli opět rozdmýchat.
Charlotte Lawrence, 2021
Foto: JACQUES BURGA
Charlotte Lawrence, 2021

Jak se dá znovu obnovit touha mezi partnery

Jednou z nejdůležitějších fází každého milostného aktu není předehra, ale to, jak po svém protějšku toužíte. A pokud dojde v tomto případě k útlumu, každé další milování je rázem nudné a ohrané. Jenom si vzpomeňte, jak na začátku vaší známosti přeskakovaly jiskry a už pouhé pomyšlení na nový protějšek vám nebezpečně zrychlovalo tep. Jak tedy vrátit čas a elektrizující erotické napětí? Zkuste to pomocí tantrické techniky zvané soul gazing, která pomáhá vytvořit hluboké emocionální spojení mezi partnery. Pracuje se v ní s očním kontaktem, se synchronizací dechů, s energetickým propojením obou partnerů...
Jak na to? Najděte si klidné místo, ztlumte světla a sedněte si proti sobě tak, abyste se jeden druhého dotýkali koleny. Hleďte si při tom navzájem do očí (těžká fáze!) a snažte se zesynchronizovat svůj dech. Představujte si, že vaše srdce propojuje světelný paprsek nebo proud energie, které vás spojují s partnerem. Cítíte napojení? Po několika minutách můžete zahájit fázi sdílení pocitů a myšlenek. Můžete mluvit o tom, co cítíte nebo jak na vás tato technika působí. Důležitá je v každém případě upřímnost a otevřenost. Klidně si vzájemně prozraďte, co vás na druhém přitahuje, co vás vzrušuje nebo jak byste si představovali svůj ideální intimní vztah. Po přibližně 10 nebo 15 minutách techniku ukončete — tak, že se jemně dotknete rukama a obejmete se. A co pak? To už záleží jen na vaší fantazii a momentální chuti. Další intimní aktivity rozhodně nejsou zapovězeny...

Jak stres ovlivňuje chuť na sex

Máte co dočinění se stresem? Tak co kdybyste se oddali sexu, aby se tíha rozpustila, napadá vás? Na jedné straně se to může jevit jako skvělá taktika, ale ta bude pravděpodobně fungovat jen v případě, že se jedná o stres občasný. Ten dlouhodobý totiž dokáže negativně ovlivňovat hladinu hormonů, což má samozřejmě vliv na celkovou pohodu (u mužů se tento problém často projevuje tak, že „to prostě nejde“). Pomáhají ale pravidelné meditace, jóga nidra nebo praktikování dýchacích technik. Avšak úplně nejjednodušší metoda je prostě nemyslet na „výkon“, ale zkusit s druhým jen být, přitulit se k němu a obejmout se. To radí i psychoterapeutka Helena Kotová. Podle ní hormony štěstí, které se při blízkém kontaktu vyplavují (například serotonin), dokážou redukovat stresové hormony v těle, a naopak produkují hormony radosti a lásky (jako třeba oxytocin), které nám přinášejí spokojenost a libost. Nezapomeňte na to!

Proč pohybové aktivity a aktivní tělo zvyšují libido

Nechceme vás nabádat k tomu, abyste v posteli dělali stojky či krkolomné přemety. Jde jen o to, že když se budete pravidelně hýbat, přinese vám to benefity, ze kterých budete v posteli jedině těžit. Nejenom, že zhubnete, vyrýsujete a zpevníte si tělo (což logicky posiluje sebevědomí), zlepšíte si krevní oběh, posílíte svaly a navýšíte množství energie. Vedle toho si zaděláte na lepší psychiku jako takovou. Skvěle proto fungují vytrvalostní a kardio cvičení či sporty, jako je běhání, rychlá chůze, kruhový trénink nebo plavání — ovšem důležité je i posilování středu těla, což pro změnu zlepší výdrž a flexibilitu. Vsaďte na jógu, pilates nebo barre trénink (kombinuje jak cviky z jógy a pilates, ale také kardio a posilování). 

Potraviny, které ve vás dokáží probudit smyslnost

Ano, strava také dokáže výrazně ovlivnit touhu. Když sáhnete po přirozených afrodiziacích v potravinách, které mají stimulační účinky, neuděláte chybu. Některé totiž dokážou ovlivňovat hormonální rovnováhu, krevní oběh, nervový systém a celkovou energii, která souvisí s chutí na milování. Blahodárně fungují například chilli papričky (obsahují látku zvanou kapsaicin, která stimuluje krevní oběh a produkci endorfinů), zázvor je prostředek, který funguje obdobně, ale ještě navíc zvyšuje citlivost v erotogenních zónách. Ženšen dodává energii a snižuje stres a hořká čokoláda díky látce fenylethylaminu (je stejná, jakou produkuje mozek, když se zamilujete) zlepšuje náladu a navozuje stavy euforie. V případě červeného vína zase pracuje silný antioxidant resveratrol, který má vliv na zvýšení sexuální touhy. Dopřejte si něco z toho s chutí (na druhého).

Kvalitnější spánek přinese i kvalitnější sex

Spánek je, jak všichni víme, jedním nejdůležitějších faktorů ovlivňujícím téměř všechny pochody v těle. Během něj v těle dochází k regeneračním procesům, posiluje se imunita, uvolňují hormony (jako třeba růstový, který podporuje růst a regeneraci tkání), ale také testosteron. Ten je klíčový pro libido nejen u mužů, ale také u žen. Co tedy platí na lepší spánek? Pravidelnost! To znamená chodit spát ve stejný čas i ve stejný čas vstávat, i o víkendech. Nastavíte si tak vnitřní hodiny a váš spánek bude kvalitnější. Pod kontrolou ho můžete mít i pomocí techniky (na trhu najdete obrovský výběr chytrých hodinek nebo high-tech chytré prsteny, jako je například Oura Ring), ale všeho s mírou! Před spaním nejlépe funguje omezit také modré světlo, takže minimálně hodinu před ulehnutím odložte mobily, tablety i počítače a raději se začtěte do oblíbené knihy nebo zaposlouchejte do hezké hudby. Nezapomeňte, že každý vztah má vždy dva protějšky, a když budete v pohodě vy, máte z poloviny vyhráno!