Health Minerál, který dokáže zatočit s únavou, bolestí hlavy nebo svalů. Nechybí vám náhodou?
Soňa Hrabec Kotulková28. 2. 2025
Všichni chceme překypovat energií, být v zenu a spát jako miminka, což se nám ale bohužel často nedaří. Mnohdy přitom stačí správně doplnit zásoby nenápadným minerálem. Ten má ale celkem dost podob a je třeba naučit se s ním správně zacházet. Vše, co byste měli vědět o hořčíku, najdete v tomto článku.
Foto: HBO
Sarah Jessica Parker jako Carrie Bradshaw v seriálu Sex ve městě
V první řadě je dobré vysvětlit si, co hořčík neboli magnézium vlastně tělu přináší. „Je to jeden z nejzásadnějších minerálů, který se podílí na více než třech stovkách biochemických reakcí v těle. Když tělu chybí, svaly, nervová soustava, trávicí, kardiovaskulární či imunitní systém mohou být jeho nedostatkem vážně ohroženy,“ vysvětluje Jakub Adamík, odborník na vývoj doplňků stravy. A ano, každodenní stres, nepravidelný spánek a intenzivní tréninky – to vše může mít neblahý vliv na to, kolik hořčíku v organismu je. Pokud ho máte málo, není divu, že trpíte zvýšenou únavou, podrážděností, bolestí hlavy nebo svalovými křečmi.
Pokud máte hořčíku málo, můžete trpět únavou, bolestí hlavy nebo křečmi."
Je toho ale mnohem víc: „Také konzumace alkoholu a kofeinu vede k vyšší spotřebě hořčíku. Na druhou stranu i sportovci, kteří mají životní styl obvykle kvalitnější než zbytek populace, se potýkají s jeho nedostatkem, protože jejich svalová tkáň má na tento minerál vysoké nároky. A z posledních příčin nedostatku hořčíku v těle to jsou onemocnění trávicího systému, která vedou k jeho omezenému vstřebávání,“ vyjmenovává lékař z
Institutu funkční medicíny a výživy Jiří Zikmund.
Dá se magnézium čerpat z jídla?
Ano, některé potraviny jako třeba ořechy, semínka, avokádo, hořká čokoláda či ryby tento minerál přirozeně obsahují, avšak podle MUDr. Jiřího Zikmunda je potřeba hořčík doplňovat, protože většině z nás chybí. Jedním z viníků může být intenzivní zemědělské obdělávání krajiny, při kterém se výrazně snížilo množství minerálů jak v půdě, tak i ve vodě. „Věřím, že existují jednotlivci, kteří zvládnou mít metabolismus hořčíku na jedničku, ale většina populace by měla hořčík dodávat ideálně kvalitními doplňky stravy, které zbytečně svým složením nezatěžují organismus,“ vysvětluje lékař a zároveň připomíná, že člověk, který má dobré vstřebávání (dobrou rovnováhu střevního mikrobiomu), je na tom se vstřebáváním nutných látek do těla samozřejmě lépe než například ten, která má nějaké střevní onemocnění nebo rozhozenou rovnováhu střevní mikroflóry. Vstřebávání hořčíku lze podpořit také spoluužíváním dalších látek, jako je například vitamin B6 a vitamin D.
Není hořčík jako hořčík
Ale pozor, ne každý hořčík je vhodný a vybrat správnou formu může být stejně důležité jako správná skincare rutina. Podle Jakuba Adamíka a jeho zkušeností s vývojem potravinových doplňků pro různé značky představuje dobrou volbu přírodní forma hořčíku, která se vyrábí z mořské vody. Vedle nešlápnete ani organickými formami hořčíku, jako je treonát, taurát, bisglycinát či malát. Že tato označení slyšíte prvně v životě? Níže najdete vysvětlivky a zjistíte, která varianta je právě pro vás:
Malát: Je perfektní pro ty, kteří se cítí vyčerpaní. Tato forma podporuje produkci energie a pomáhá při chronické únavě. Ideální je však užívat ho hned ráno, protože vás hezky nastartuje. Navíc pomáhá, když vás bolí svaly.
Bisglycinát: Hodí se, pokud bojujete se stresem a nespavostí. Uvolňuje tělo i mysl, podporuje hluboký spánek a má regenerační účinky.
Taurát: Nejenže chrání kardiovaskulární systém, ale pomáhá i při stresu a psychickém vypětí.
Treonát: Odborníci ho doporučují všem, kteří se potřebují lépe soustředit, podpořit paměť a zlepšit kognitivní funkce.
Citrát: Podporuje trávení, pomáhá při zácpě a zlepšuje vstřebávání ostatních minerálů.
Kdy a jak co užívat
Malát nebo treonát se vyplatí užívat ráno, protože dokážou nahodit hladinu energie a dodat ji pro celý den. Naopak večer pro kvalitnější spánek a na podporu regenerativních procesů dobře fungují bisglycinát nebo taurát.
Aby se však hořčík lépe vstřebával a nedráždil žaludek, je nejlepší užívat ho s jídlem a alespoň půl hodiny poté se vyhnout konzumaci kávy a alkoholu, protože tyto látky můžou jeho množství v těle snižovat.