Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Speciální pohyb, díky němuž omládnete a budete krásnější

Soňa Hrabec Kotulková7. 10. 2024
Vyhlaste boj zbytečným kilům, špatné náladě, nedostatku světla a čerstvého vzduchu. Běhání si s tím vším poradí a ještě budete vypadat o pár let mladší! 
Autor: Carl Iwasaki/Getty Images
Foto: Carl Iwasaki/Getty Images

Vyhnou se vám podzimní chmury

Častým důvodem „špatných“ nálad v podzimním měsících bývá zkracování dnů a málo přirozeného denního světla a také pobytu venku. Právě ranní vystavení se slunci a přirozenému světlu je velmi důležité pro naše přirozené, cirkadiánní rytmy, stejně tak jako ranní pohyb. Jak uvádí ve své knize bestsellerové knize Cirkadiánní kód autor Satchin Panda – profesor a vědecký výzkumník, tak ranní aerobní aktivita, jako je například chůze nebo běh, dokáže synchronizovat mozkové hodiny a zlepšit náladu. Ideální je podle něho začít s ní kdykoliv v intervalu třiceti minut až dvou hodin před východem slunce (no, to teď asi málokdo zvládne), ale funguje to skvěle také po něm. Samozřejmě víme, že rána jsou náročná, ale třicet minut pohybu za to stojí a není žádnou výjimkou, že lidé v různých evropských metropolích, například v Londýně, běhají do práce. 

Teď je nejlepší počasí na začátek

Pokud stále váháte, kdy běh vyzkoušet, tak teď je ten nejlepší čas z celého roku – teploty jsou příjemné, není ani velké horko, ani příliš zima. Dobře se dýchá, tělo se při běhu rychle zahřeje a není ani potřeba mnoha vrstev oblečení. Samozřejmě, že běhat se dá po celý rok, ale nyní vše začátečníkům nahrává. Pokud nevíte, jak na to, vezměte si na první hodiny odborníka – běžeckého trenéra, který vám ukáže, jak správně dýchat, poupraví běžeckou techniku a předvede vám všechny základy. Už jen jedna jediná běžecká lekce pod vedením odborníka vám velmi zjednoduší začátky. Nebo zkuste běhat v běžecké skupině, kde trenér vede běžce, kteří také začínají. Jde o skvělou motivaci. 

Budete mít pravidelnou pohybovou rutinu

Donutit se neustále se hýbat může být náročné. Jakmile však začnete běhat, je klíčovou věcí pravidelnost. Ano, ze začátku to může být těžké, ale důležité je vybudovat si návyk, což většinou trvá tři týdny až měsíc, ale vyplatí se vytrvat! Může vám pomoci připojit se k začátečnické běžecké skupině nebo se domluvit s někým, kdo na tom bude výkonnostně stejně jako vy. Ve dvou nebo ve více jde běhání lépe, společnost odvede vaši pozornost od pocitu, že už nemůžete, a také se vám bude hůře vymlouvat, proč nejít. Zpočátku ale neběhejte každý den, to by bylo příliš vysilující, tělo si na nový pohyb musí navyknout. Stačí 2 x týdně, po dvou týdnech zkuste běhat 3 x týdně a fajn je, když běh budete kombinovat také s jinými sporty, například s plaváním nebo s jógou. Zapojíte tak i jiné svalové skupiny a například jóga je skvělým kompenzačním cvičením, které dokáže pracovat se svaly zkrácenými z běhu. 

Běh vás donutí být venku bez ohledu na počasí

Jakmile si tělo pak na pravidelný běh zvykne, budete si ho i plánovat a těšit se na něj. Výhodou běhání je, že ho můžete provozovat kdykoliv a kdekoliv. Nebude vám pak ani vadit, když nebude zrovna venku hezky – prostě jít musíte. Věřte, že takový běh v podzimní přírodě je přímo balzámem na duši. A trénovat se dá v každém počasí – i když prší nebo je zima. Hlavní je správně se obléct. Platí pravidlo oblékat se tak, jako by bylo o deset stupňů více. Pokud prší, není potřeba nějakých speciálních nepromokavých materiálů, protože ty většinou bývají neprodyšné a pod nimi se stejně zpotíte. Hlavní je být v dešti stále v pohybu a nezastavovat. Když vás zbrzdí červená na semaforu, skákejte na místě, abyste nevychladli, a také hned po doběhu běžte do tepla, osprchujte se a převlečte se do suchého. 

Viditelně zkrásníte

Že běh omlazuje? Ano! Díky němu se vám začne měnit postava. I pomalý běh, klidně prokládaný chůzí, dokáže skvěle pálit kalorie a také chladnější vzduch aktivuje také spalování tuků. Není ale potřeba hned si naordinovat dlouhé trasy, spíše se ze začátku nejprve dívejte na čas, který budete běhání věnovat. Nejprve bude stačit jen dvacet minut, postupně pak délku můžete prodlužovat až třeba k hodině. Pokud budete běhat pravidelně, postava se vám zpevní a vyrýsuje bez ohledu na věk. Také pocítíte, že tělo bude najednou toužit po zdravější a vyváženější stravě a ta má na vzhled také veliký vliv. Po pravidelném pohybu budete také vypadat lépe v obličeji – získáte hezkou zdravou barvu a také pobyt v přírodě pomůže lepšímu okysličení pleti, takže bude svěží a zářivá. Takže stále ještě váháte? Stačí obout běžecké boty a jít na to!