Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Péče

TikTok hype #nosunscreen: Je opalovací krém opravdu škodlivý?

Cordula Funke8. 8. 2024
Zeptali jsme se odborníka, o čem tento obskurní trend na sociálních sítích ve skutečnosti pojednává a jak nebezpečný je opalovací krém nebo opalování bez něj.
 
Josephine Skriver
Foto: Instagram @josephineskriver
Josephine Skriver


#nosunscreen na TikToku – co se skutečně skrývá za tímto humbukem?

Poprvé jsem se o hypu na TikToku s hashtagem NoSunscreen (tj. bez opalovacího krému) dozvěděla nikoliv od algoritmu, který by přehrával videa v mém kanálu, ale od své jedenáctileté dcery. Před několika týdny, když se za slunečného dne blížily Bundesjugendspiele, jsem ji požádala, aby se nejen ráno namazala opalovacím krémem, ale aby si ho také vzala s sebou za účelem opětovného nanesení během dne. Podívala se na mě soucitně a řekla, že někteří spolužáci tvrdí, že opalovací krémy škodí pokožce, a proto by se jim člověk měl vyhýbat. 

Ruce pryč od opalovacího krému, hlásají videa na TikToku

Jako na důkaz mi ukázala video z TikToku, které spolužačka zveřejnila na třídním chatu. A už jsem byla ve spirále #nosunscreen. Na TikToku je mnoho videí, ve kterých samozvaní odborníci vysvětlují, proč je používání opalovacího krému nejen zbytečné, ale dokonce škodlivé. Videa se drasticky liší svou důvěryhodností – od tvrzení, která jsou podložena vědeckými fakty, až po kolovrátky hlásající informace, které se nezakládají na pravdě.
Často se jedná informace typu, že UV ochrana blokuje tvorbu vitaminu D, až po strašení, že opalovací krémy mohou způsobit rakovinu. Už jen samotné množství obsahu je znepokojivé a vyvolává otázku: Mám slepě věřit opalovacím krémům, nebo bych měla k ochraně před sluncem přistupovat úplně jinak? Protože je třeba říct jednu věc: Téměř žádné z těchto videí neoslavuje spálení od slunce – na tom se zřejmě shodnou všichni.

Co říká odborník k TikTok trendu #nosunscreen

Zeptala jsem se expertů. Dermatolog a odborník na výživu Dr. Christian Merkel z Haut-und Laserzentrum an der Oper v Mnichově přesně ví, na co si dát pozor, pokud jde o ochranu před sluncem, a které mýty můžeme bez obav vymazat z hlavy.

Současný TikTok trend #nosunscreen je často kritizován za to, že pokud se namažete opalovacím krémem, nemůžete již v kůži vytvářet životně důležitý vitamin D. Je na tomto tvrzení něco pravdy?

Dr. Christian Merkel: Je pravda, že vitamin D je pro naše tělo nezbytným stavebním prvkem, například pro hustotu kostí, zdraví střev, našich zubů a kloubů. Je také pravda, že 90 % vitaminu D se syntetizuje v kůži přeměnou UVB záření. Množství UVB záření potřebné k syntéze dostatečného množství vitaminu D je poměrně malé. Předpokládá se, že postačí 10 – 15 minut pobytu na slunci pouze s odhalenými předloktími. Bohužel nevíme přesně, jaký má vliv na rovnováhu vitaminu D, pokud použijete opalovací krém s SPF 50, jak doporučují dermatologové, ale celosvětově existuje pouze asi deset studií na toto téma. V každé z nich byla jedna skupina poslána na slunce s ochranou proti slunci, druhá bez ní a u obou skupin byla předem změřena hladina vitaminu D v krvi. Problémem je, že studie docházejí k různým závěrům. Podle některých studií ochrana před sluncem snižuje vstřebávání vitaminu D, podle jiných nikoli.
Můj názor coby dermatologa zní: Nikdy nedosáhneme úplné blokády opálení na své pokožce, protože všichni používáme příliš málo sluneční ochrany. Výsledkem je, že kůže syntetizuje vitamin D i při použití SPF 50. Jako odborník na výživu bych doporučil získávat vitamin D také z potravy, například z mléčných výrobků nebo z tučných ryb, jako je losos a makrela. Nebo si přidejte vitamin D coby doplněk stravy. Jde však o vitamin rozpustný v tucích, takže kapsle by se měla užívat s jídlem, které obsahuje nějaký tuk nebo olej na talíři.

Mnohá z těchto videí také tvrdí, že opalovací krémy mohou způsobit rakovinu. Je to pravda?

Dosud nebyly provedeny žádné studie, které by prokázaly, že opalovací krémy jsou karcinogenní pro člověka. V některých opalovacích krémech je však přítomna látka oktokrylen. Studie provedené na zvířatech prokázaly, že tato látka může být karcinogenní u nich. I když nejsou k dispozici údaje o lidech, doporučuji se pro jistotu ujistit, že opalovací krém tuto látku neobsahuje.

Chodí lidé, kteří nepoužívají opalovací krém, méně na slunce?

Jak kdo. V praxi se setkáváme s jiným fenonémem. Lidé se domnívají, že když se namažou ochranným faktorem 50, mohou se bez obav vystavovat slunci deset hodin. To je samozřejmě nesmysl. Vystavování se slunci na jedno namazání by se nemělo přehánět, protože ochranná doba pokožky není tak dlouhá. A také by se nemělo podceňovat, protože 90 % škod způsobených sluncem, tedy rakoviny kůže, není způsobeno pobytem na slunci na dovolené, ale každodenním chozením do kanceláře nebo pobytem venku bez sluneční ochrany během polední pauzy. Tehdy se na nás dostává nejvíce UV záření.

Existuje cílová skupina, která nepotřebuje opalovací krém?

Určitě ne. Dokonce i lidé s typem kůže číslo 6, což je nejtmavší typ pokožky, mohou utrpět spálení a onemocnět rakovinu kůže.

V mnoha videích se také často hovoří o ochraně před sluncem „zevnitř", tedy prostřednictvím stravy. Můžeme se obejít bez opalovacího krému tím, že se budeme zdravě stravovat?

Jednoznačně ne! Můžete však podpořit svou pokožku zdravou stravou, posílit základní kožní bariéru a bojovat proti drobným poškozením buněk pomocí antioxidantů. Měli byste například konzumovat betakaroten, který se nachází v mrkvi a dýni. Antioxidanty, jako je vitamin C, se nacházejí v citrusových plodech nebo červených bobulích. Oblíbenými antioxidanty jsou také polyfenoly, které se nacházejí například v hořké čokoládě a ořeších.

Další tvrzení: Pokud si pomalu zvykáte na slunce, vytvoříte si časem přirozenou ochranu. Je to pravda?

Určitou ochranu si skutečně vytvoříte. Opálení kůže je způsobeno zvýšenou produkcí melaninu, který mírně zvyšuje dobu vlastní ochrany kůže. Úroveň ochrany však není zdaleka tak vysoká, jak si většina lidí myslí. Dokonce i silně opálená pokožka má ochranný sluneční faktor pouze kolem 4. Pokud se tedy silně opálení lidé nadále vystavují slunci, vyvolává to v kůži záněty. Ze stejného důvodu byste neměli během dovolené snižovat ochranný faktor proti slunečnímu záření.

Často se rozlišuje mezi minerálními a syntetickými opalovacími krémy a jeden nebo druhý typ je démonizován. Je na tom něco pravdy?

Mnoho opalovacích krémů má dnes jak chemickou, tak fyzikální složku. Oba typy opalovacích krémů se osvědčily a lze je bezpečně používat.
Článek vyšel v originále na vogue.de.