Péče

Kolagen není všechno: Odborníci tvrdí, že tahle věc je stejně důležitá

Je dobré starat se o kolagen a jeho množství v těle, ale také se musíte vyvarovat nejčastějších každodenních chyb, které ovlivňující kožní bariéru, a tím i aktuální i budoucí vzhled pleti. 
Foto: Launchmetrics
Ve světě krásy – a vlastně všude jinde – se trendy neustále točí dokola. Některá témata se na chvíli ocitnou v centru pozornosti, zatímco jiná jsou úplně opomíjená. V poslední době se v péči o pleť nejvíc mluví o kolagenu, proteinu, kterého po 25. roce života v těle přirozeně ubývá.
V době posedlosti kolagenem nám moderní trendy radí, že jeho neustálému úbytku můžeme zabránit správnou péčí o pleť, zdravou stravou a možná i nějakou tou úpravou. Tvrdí se, že když zpomalíme jeho úbytek, vyhnou se nám nepříjemné známky stárnutí – povadlá pleť, vrásky a vrásčitá kůže.
Ale kolagen není jediná věc, která ovlivňuje naši pleť. Ve skutečnosti existují i jiné faktory, které jsou stejně důležité. A jeden z nejdůležitějších? Naše kožní bariéra.
„Pokud je naše kožní bariéra zdravá a silná, dokáže zabránit poškození a agresivním vlivům, které na ni denně útočí a nakonec ovlivňují i hlubší vrstvy kůže, kde se nachází kolagen,“ vysvětluje doktorka Annie Black, mezinárodní vědecká ředitelka společnosti Lancôme a odbornice na buněčné stárnutí. „Když bariéra funguje dobře, pleť je vůči těmto negativním vlivům odolnější. Když je oslabená, začnou se objevovat problémy: pupínky, zarudnutí, skvrny. Všechno začíná u kožní bariéry, a proto je tak důležité o ni pečovat, abychom zdravě stárli.“
Jinými slovy, jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit odbourávání kolagenu, je chránit i povrch pokožky. Nepředpokládali byste přece, že dům zůstane celý bez střechy, že?

Ochrana kožní bariéry

Stejně jako produkce kolagenu, i regenerační schopnost bariérové funkce s věkem slábne. Proto musíme péči o ni zařadit na první místo v naší každodenní rutině, abychom ji udrželi silnou. Představte si kožní bariéru jako filtr, který brání škodlivým látkám – znečišťujícím částicím, toxinům, alergenům a patogenům – v proniknutí do pokožky. Zároveň reguluje hydrataci a teplotu. Proto chceme, aby byl tento filtr silný; spíš jemné síto než volná síť. A jak toho jednoduše docílit? Přestaňte pleť nadměrně čistit.
„Jednou z nejčastějších chyb je právě přehnané čištění,“ vysvětluje Black. „Samozřejmě je důležité odlíčit make-up, ale klíčem je to nepřehánět.“ Znamená to tedy, že se všichni musíme vzdát dvojitého čištění? Ne nutně. Jen se musíme ujistit, že ho provádíme šetrně.
„Já používám metodu dvojitého čištění, protože chci mít jistotu, že mám odlíčený make-up a opalovací krém. Navíc miluji ten pocit, když celý proces zakončím vodou,“ přiznává Black. „Aby však čištění nepoškodilo kožní bariéru, je důležité, aby se druhý krok prováděl s jemným čisticím prostředkem. Agresivní čisticí složky narušují mikrobiom pokožky a její bariérovou funkci.“

Čištění pleti s respektem ke kožní bariéře

Čištění může být důležitou součástí prevence stárnutí, pokud ho ale provádíte správně. Tady jsou tipy na ochranu kožní bariéry od doktorky Annie Black.

Použijte teplou vodu

„Voda by měla být vlažná, ne horká,“ říká Black.

Jemně odstraňte make-up

Při prvním kroku dvojitého čištění byste měli použít balzám, krém nebo olej na odstranění make-upu z očí a rtů. Poté použijte jemný pěnový čisticí prostředek.

Dvojité čištění provádějte pouze večer

Ráno není nutné dělat dvojité čištění. „Vše záleží na typu pleti a jejích potřebách, ale ráno by mělo být čištění lehčí a jemnější. Možná by stálo za to používat čisticí mléko. Vždycky než přistoupím k dalšímu kroku své rutiny,  namočím vatový tampon do hydratačního mléka a přetřu s ním pleť, abych ji osvěžila,“ říká Black.

Přizpůsobte se ročním obdobím

Péče o pleť, včetně čištění, by se měla přizpůsobit klimatu a ročnímu období. „V létě například preferuji kratší rutinu s méně kroky a lehčími produkty,“ říká Black.
Článek vyšel v originále na vogue.es.