Móda

Nejlepší olympijské uniformy na letní olympiádu v Paříži podle Vogue

Miliony očí po celém světě uvidí kolekce, které si obléknou potenciální olympijští vítězové. Očekávání jsou vysoká, hlasitých názorů spousta. Pojďme se podívat na to nejlepší z nejlepšího, co vás z módní pohledu na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži čeká.
Foto: Michel & Amazonka
Michel & Amazonka pro tým Mongolsko
Olympiáda, to je vždycky příležitost být svědkem skvělých atletických výkonů. Letos si však užijeme i vynikající sportovní módu. Důkazem budiž nejlepší olympijské uniformy. Letošní hry hostí Paříž, mekka módy. Hlavním sponzorem her se stal luxusní brand LVMH. Další značky (od Ralpha Laurena po Berluti) zase vybavily sportovce úžasnými modely. A protože tyto hry jsou především významnou mezinárodní záležitostí, je již teď jasné, že jednotlivé olympijské kolekce budou odrážet ducha zúčastněných zemí. Každá uniforma má za cíl ctít národní hrdost — a týká se to jak zdobných kompletů na zahajovací ceremoniál, tak i funkčního atletického oblečení, které musí vydržet maximální sportovní výkony.
Avšak ještě před vypuknutím celé olympiády nabízíme ochutnávku nejlepších olympijských kolekcí, které byly dosud odhaleny.

Mongolsko: Michel & Amazonka

Michel & Amazonka je módní značka z Mongolska. Sídlí v hlavním městě Ulánbátaru a právě ona stojí za kolekcí pro mongolský tým. Když v červenci odhalili svoji olympijskou kolekci, na TikToku se strhl poprask. A není divu: uniformy, které na sebe oblečou sportovci a vlajkonoši během slavnostního zahájení a zakončení olympijských her, prostě ohromí. Jsou dokonale propracované se spoustou zajímavých detailů. Dle tamějšího národního olympijského výboru trvalo ušití každé uniformy v průměru 20 hodin. 
Základní silueta je přitom inspirovaná tradičními mongolskými kroji (asymetrické, kaftanové róby s vlnícími se rukávy). Kolekce zdobí vyšívané límečky v tmavě červené, námořnické modré a zlaté barvě, manžety a vesty, ale i plisované sukně a průsvitně bílé pláštěnky. A oplývají i spoustou zdobených doplňků, jako jsou vyšívané vaky, pásy, visací náušnice, špičaté klobouky a boty. Každá uniforma zobrazuje různé symboly a motivy, které propojují Letní olympijské hry v Paříži a Mongolsko jako zemi: najít tak v ní můžete Eiffelovu věž, olympijské kruhy, olympijský oheň nebo soyombo, symbol, který se vyjímá na mongolské vlajce. Značka Michel & Amazonka slaví úspěch nejen díky své elegantní olympijské kolekci, ale i kvůli kašmírovému, vlněnému a konfekčnímu oblečení. A kdo vlastně stojí za celým brandem? Dvě sestry, které svoji značku nazývají „prêt-a-couture“. Na kontě mají i uniformy pro Mongolian Airlines či slavnostní oblečení, které měl na sobě mongolský tým na hrách 2020 v Tokiu a 2022 v Pekingu.  

Česká republika: Jan Černý pro Alpine Pro

Nástupová kolekce na letošní pařížské hry pro české olympioniky a paraolympioniky je z dílny designéra Jana Černého. Vytvořil ji ve spolupráci se značkou Alpine Pro. Návrhář tvořící pod brandem Jan Société k dílu řekl: „Tvořit kolekci pro Český olympijský a paralympijský tým je pro mě velká pocta. Krásnou shodou okolností je to právě pro hry, které se konají v Paříži, k níž mám velice blízký vztah. Proto jsem se snažil českou a francouzskou kulturu propojit a najít mezi nimi pojítko, které by se objevilo i v kolekci. Věřím, že naši sportovci budou v Paříži reprezentovat Česko co nejlépe, já sám jsem chtěl, aby se při tom cítili hrdě a pohodlně.“
Nástupovou kolekci návrhář odhalil spolu s Českým olympijským a paralympijským výborem v Karlových Varech. Její kousky vycházejí ze streetstylu, jsou současné a zároveň navazují na sportovní klasiku, jakými jsou například polo trička. Nejvýraznější je pravděpodobně trenčkot, který odkazuje ke grafikám Vladimíra Boudníka. Styl potisku vychází z Rorschachova testu. Trenčkot má klasický střih, barevným zpracováním má blízko k francouzské módě i českému stylu. Další detail? Razítkové tisky CZE nebo české vlajky. Stylovým doplňkem se staly skleněné listy lípy od české společnosti Lasvit.   

Spojené státy americké: Ralph Lauren

Značka Ralph Lauren spolupracuje s týmem USA od roku 2008. Jasnou volbou letošního vzhledu byla klasická americká krejčovina, která stála i za celosvětovým úspěchem značky. Na zahajovacím ceremoniálu si sportovci obléknou tradiční sako, pod nějž si vezmou pruhovanou košili a uvážou kravatu. Celý outfit doplní lehce seprané džínové kalhoty. Oblečení samozřejmě dominuje červená, bílá a modrá barva, aby bylo ihned jasné, o jakou zemi se jedná. Kostým pro závěrečný ceremoniál? Bunda zdobená nášivkami a bílé džíny. Sarah Hirshland, generální ředitelka amerického olympijského a paralympijského výboru, se nechala slyšet: „Toto ikonické oblečení slouží jako symbol jednoty a inspirace. A to jak pro náš tým, tak pro miliony fanoušků, kteří budou naše sportovce povzbuzovat.“ Co dodat? Celá kolekce (do nejmenších detailů) byla s hrdostí vyrobena ve Spojených státech.

Jamajka: Puma

Jamajská vlajka se skládá z mimořádně nápadné barevné kombinace: černé, zlaté a zelené. Je proto logické, že tyto barvy použila Puma pro olympijskou kolekci. Mimochodem, Jamajku nejvíc proslavili její atleti: v roce 2022 země získala 87 medailí (z toho 86 patřilo právě atletům, přičemž 26 medailí bylo zlatých).
Arne Freundt, generální ředitel Pumy, vysvětlil: „V kolekci se snoubí rychlost a módou. Linie střihu se zaměřuje na to, aby zdůraznila postavu sportovce a zároveň umocnila jeho krásu v pohybu.“ Během procesu navrhování kolekce hrál hlavní roli materiál. „Společnost Puma vsadila na speciální žakárovou tkaninu. Je prodyšná a za využití technologie regulující tělesnou teplotu umožňuje optimální výkon.“
Foto: Puma
Stacey Ann Williams v Pumě pro tým Jamajka

Nizozemí: The New Originals

Na seznam moderních olympijských sportů neustále přibývají další položky, ačkoli mnozí z nás si navykli sledovat hlavně klasiku, jakou je gymnastika či atletické disciplíny. Od letošního roku ale máme zbrusu nový olympijský sport: breakdancing. A nizozemský taneční tým při té příležitosti přichystal parádní podívanou: futuristické uniformy, které vzdávají hold barvám nizozemské vlajky a do oranžova laděné národní fotbalové reprezentace. Amsterodamská značka The New Originals si pro olympiádu připravila ležérní teplákové soupravy. Dáte nám jistě za pravdu, že celá kolekce je cool!
Foto: The New Originals
The New Originals pro tým Nizozemsko

Francie: Berluti 

Smoking ve sportu? Ano! Do svých návrhů pro letošní olympiádu se ho nerozpakovala zahrnout francouzská luxusní značka Berluti. Výsledkem budete ohromeni, a to během zahajovacího ceremoniálu olympijských a paralympijských her. Královská modř se tu mísí s leštěnou klopou a duhovými odstíny, které pro změnu skvěle ladí s francouzskou vlajkou. Elegance par excelence!
Návrhy kolekce vznikly ve spolupráci s Carine Roitfeld, bývalou šéfredaktorkou francouzské Vogue a současnou redaktorkou CR Fashion Book. Sako nabízí dvě varianty nošení: jak s dlouhým rukávem, tak i bez. K tomu slim kalhoty, nebo sukně. Když byla kolekce odhalena, vyjádřil se k ní i Antoine Arnault z LVMH, hlavního sponzora her: „Berluti je dokonalost sama. Outfit na míru mají pro plavce, basketbalistu nebo gymnastku.“
Foto: Berluti
Berluti pro tým Francie

Spojené státy: J.Lindeberg 

O golfu si mnozí myslí, že je to pořádná nuda. Možná vás ale o opaku přesvědčí elegantní kolekce švédské značky J.Lindeberg, která stvořila oblečení pro americký golfový tým. Co konkrétně se jí podařilo? Návrháři obohatili nadčasovou golfovou klasiku (polo trička s límečkem, sukně do áčka) o high-tech tkaniny, aerodynamické siluety a inovativní střihy. Uchvátí vás barevné kardigany a společenské obleky.

Austrálie: ASICS

Na první pohled se může zdát, že v ASICS na to šli přímočaře. Prostě se zaměřili na národní barvy země, zelenou a zlatou, načež je vkomponovali do olympijské kolekce. Když se ale na jejich oblečení podíváme blíže, zjistíme, že každá uniforma má potisk s motivem australských domorodců. A ne jen tak ledajaký, jde totiž o největší počet domorodých motivů v historii letních her! A aby bylo dílo co nejautentičtější, redakce australské Vogue prozradila, že se na uvedených návrzích podílel i domorodý umělec a olympijský boxer Paul Fleming. Jeho dílo „Walking Together“ bylo inspirováno myšlenkou, že olympijské hry představují místo setkávání lidí ze všech prostředí a kultur.
Foto: ASICS
ASICS pro tým Austrálie

Spojené státy americké: Nike

Některé kolekce pro letošní olympijské hry se potýkaly s negativními reakcemi. Například značka Nike si po odtajnění sportovní řady vyslechla, že „její uniformy jsou fádní a vzhledově unifikované, tudíž nejnudnější, jaké kdy společnost vyrobila“. Následně sociální sítě zaplavily sportovní outfity pro tým amerických atletek — a nastala mela. Vysoce vykrojené dámské trikoty vyvolaly debaty o tom, že téměř nezakrývají intimní místa. Na svém Instagramu se k tomu vyjádřila Lauren Fleshman, americká běžkyně, držitelka rekordu v běhu na 5 000 metrů, která napsala: „Soupravy pro ženy by měly sloužit k výkonu, mentálně i fyzicky. Pokud by toto oblečení skutečně prospívalo fyzickému výkonu, muži by ho nosili.“ Společnost Nike zareagovala obratem. Poukázala na to, že tohle oblečení je jen jedním z celé řady, ze které si mohou sportovci vybrat. K mání jsou i červené, bílé nebo modré kompresní šortky. V jedněch takových se představila americká sprinterka Sha’Carri Richardson.

Francie: Stéphane Ashpool x Le Coq Sportif

Stéphane Ashpool (známý především ze streetwearové značky Pigalle) vyrazil do tvrdého boje, aby jeho kolekce byla vyrobena z lokálních francouzských zdrojů. A dokonce se mu podařilo získat povolení od japonské asociace juda, aby francouzský tým judistů mohl nosit kimona vyrobená výhradně z francouzské tkaniny. Výsledkem je ohromující kolekce, která vznikla ve spolupráci s Le Coq Sportif.
Zajímá vás příběh celého úsilí? Tady je: Ashpool, umělecký ředitel francouzského olympijského a paralympijského týmu, chtěl znát názor sportovců, a tak se za nimi vydal. „Všichni říkali totéž: ‚Chceme vypadat dobře, chceme vypadat svěže a chceme vypadat cool. Ano, chceme vypadat francouzsky, ale nechceme být chodící vlajkou. Pokud budeme mít pocit, že vypadáme dobře, posílí to naši sebedůvěru. Tím se náš výkon maximalizuje,‘“ parafrázoval pro Vogue Business. Kolekce je strhující. Zapůsobí na vás energií devadesátek. Čekejte od ní záplavu barev a zvlněných detailů.

Kanada: Lululemon

Lululemon, kanadský gigant v oblasti sportovní módy, se do toho pořádně opřel. Kanadská kolekce oplývá karmínovými potisky, které jsou nejen vizuálně výrazné, ale znamenají skutečný posun směrem k dostupnosti sportovní módy. Sada oblečení byla navržena tak, aby své nositele vylepšila řadou vychytávek: najdete tu tak magnetické zipy, natahovací poutka nebo dotykové senzory. Dokonce obsahuje dva adaptéry: Carpenter Pant Seated-Fit a Seated-Fit Packable Rain Poncho, záměrně navržené tak, aby poskytovaly funkčnost a pohodlí, když sedíte.

Kanada: Left on Friday

Zdá se, že nezávislé značky se probojovaly na olympijské hry. A my doufáme, že je to víc než jen přechodný trend. Left on Friday je značka, která se inspirovala mořem a své fanoušky si získala pro lichotivé, ale zároveň funkční jednodílné a dvoudílné plážové oblečení. Spoluzakladatelé brandu přitom dobře znají sportovní oblečení zvenku i zevnitř; potkali se při práci v Lululemon. Není se tedy čemu divit, že právě tyto tvůrce si vybral oficiální tým Kanady, aby navrhli dresy pro ženský plážový volejbal. Mark Eckert, prezident a generální ředitel kanadského volejbalového týmu, se svěřil: „Naše plážové volejbalistky dosahují na sportovních akcích po celém světě nejvyšších příček. O to víc nás těší spolupráce s Left on Friday, jejichž dresy jim umožňují nejvyšší nasazení.“

Velká Británie: Ben Sherman

Tradiční britská značka Ben Sherman byla vybrána již potřetí v řadě, aby se podílela na tvorbě olympijské kolekce národního týmu Velké Británie. A nejen to: připravila totiž i doprovodný kapsulový šatník. Její oblečení oplývá motivem čtyř květin: růže, bodláku, narcisu a trojlístku. Květiny jsou všude a symbolizují identitu a historii každého z britských národů.