Vogue Leaders

Získejte sebevědomí a nezávislost: Profesionálky radí, jak začít investovat

Investování dávno není výsadou mužů, kteří si sami sebe představují jako Leonarda DiCapria ve Vlkovi z Wall Street. Profesionálky z oboru radí, jak začít efektivně zhodnocovat své úspory a otevřít si tak cestu k většímu sebevědomí a finanční nezávislosti.
Foto: Paolo Roversi for Vogue CS
Monica Bellucci pro Vogue CS, březen 2024
Každý finanční poradce nebo i člověk, který se ve světě financí jen základně orientuje, vám řekne, že z dlouhodobého hlediska se víc vyplatí investovat než spořit. V dnešní době dokonce platí, že bez investování naše peníze ztrácejí na hodnotě každý den. Pokud peněžním tokům rozumíte jen na nejzákladnější úrovni a nikdy jste neinvestovali, působí to poněkud děsivě. Zejména pro ženy bývá problém do světa investic vstoupit. „Ženy mají často obavu začít investovat. Myslí si, že je to příliš složité a časově náročné a že by potřebovaly ekonomku, aby to zvládly, což ale není pravda,“ upozorňuje Eva Kellermann, zakladatelka projektu Investování pro holky. 
Podle její zkušenosti většina žen totiž nechce trávit sledováním investic každý den, zkoumat hluboké analýzy, vybírat vítězné firmy a snažit se překonávat trh, což je přístup typický právě pro muže. To z nich ale ve výsledku dělá lepší investorky. „Ženy jsou při investování trpělivější, často na své portfolio dokážou zapomenout a nekontrolovat ho každý den, což je ideální stav,” upřesňuje Kellermann. A Lenka Kinclová ze společnosti Fingood k tomu dodává: „Ženy jsou opatrnější, mají tendenci upřednostňovat stabilnější investice s nižším rizikem a hlavně nepodléhat emocím. Muži oproti tomu jednají impulzivně, nechají se ovlivnit a zpravidla častěji reagují na výkyvy trhu. Ženy se drží zpátky a na výnosy si umějí počkat. Dle výzkumů společnosti Fidelity ženy investorky dosahují lepších výsledků než muži a jejich investice v průměru za rok vydělávají o 0,4 % více.”

Je to jen váš pytel zlaťáků 

I když se počet žen, které investují, v Česku dle aktuálních průzkumů pozvolna zvyšuje, finance jsou stále spíše doménou mužů. „Velkou bariérou je nízké sebevědomí, s nímž ženy do světa investic vstupují. Je to paradoxní: Ve většině rodin právě ženy zastávají pozici finančního ředitele a právě zkušenosti s vedením rodinného rozpočtu lze velmi snadno převést a aplikovat v investicích,” vysvětluje Kinclová.
Starat se o vlastní finance, naučit se je efektivně zhodnocovat a mít je pod kontrolou je přitom pro spokojený život a zajištěnou budoucnost naprosto zásadní. Ženy v důchodu mají horší životní úroveň, protože vydělávají průměrně méně než muži a také častěji odcházejí na rodičovskou dovolenou. To všechno výši jejich důchodu snižuje a vyžít ve stáří pouze z peněz od státu tak pro ně není jednoduché. I proto je pro ženy důležité budovat finanční nezávislost, a to jak na státu, tak také například na partnerovi. „Často vidím, že ženy nechají své finance na muži a vůbec je neřeší až do doby, kdy věci nevyjdou podle plánu. Po rozchodu či rozvodu se pak dostávají do nepříjemných situací, když zůstanou například samy s dítětem a nemají žádné rezervy a ani potuchu, jak se o své finance starat,” upozorňuje Kellermann s tím, že finanční svoboda je v případě odchodu ze špatného vztahu klíčová.

Jak se stát investorkou

Kudy tedy vede cesta do světa investic? „Nejprve je potřeba ujasnit si cíle, sepsat si je na papír, zkusit si spočítat, kolik bude stát k nim dojít. Bez toho se jen těžko vybírají ty pravé investice. Dlouhodobě se vyplatí investovat třeba do akciových trhů, které mají pevnou historii a skvělou návratnost, ideálně přes ETF z důvodu diverzifikace. Tento způsob investování může přinést zajímavé částky díky složenému úročení, je ale potřeba nechat tam ty peníze pracovat delší dobu, minimálně 10 let,” uvádí Kellermann. Důležité také je se v problematice investování alespoň základně vzdělat. Pokud chcete začít investovat, je důležité, abyste chápala, co investování vlastně je a jak fungují například akciové trhy. I když třeba nakonec využijete služeb finančního poradce, musíte rozumět tomu, co vám navrhuje, abyste mohla říct buď ano, to chci, nebo naopak ne, děkuji.
Hlavní ale je nebát se, neotálet a začít – investovat se dá klidně i tisícovka měsíčně. Existuje ale také pravidlo 50:30:20. „Znamená to, že 50 % příjmu použijete na nezbytné výdaje jako nájem nebo potraviny, 30 % na výdaje na zábavu a volný čas a 20 % na investice,” vysvětluje Kinclová a podotýká, že v Česku operuje několik platforem, které investují za vás. Kromě Fingood můžete využít například Portu nebo Fondee.

Virtuální peníze pro virtuální éru

Počítejte s tím, že investování peněz vždy přináší určitá rizika. Nenechte se nalákat na investici, která slibuje obrovské zisky v rámci týdnů či měsíců. Akciový trh dlouhodobě přináší růst kolem 7 % ročně a patří k nejvýnosnějším investicím, takže pokud vám někdo slibuje 20 % měsíčně, nebude to úplně realistické. Když to zkrátka vypadá příliš dobře, tak je to podezřelé,” říká Kellermann. Důležité je také nesázet vše na jednu kartu. „Lepší než vzít všechny peníze a vložit je do jedné investice, je vybrat si více druhů investic a poskládat si portfolio z akcií, crowdfundingu, fondů nebo i nemovitostí. Není ani důvod bát alternativních investic v podobě kryptoměn,” uvádí Kinclová.
Právě o kryptoměny jako investici se zajímá čím dál více lidí. Zatímco ještě před rokem tvořily ženy pouze 19 % investujících do kryptoměn, dnes je to o deset procent více. Přesto i zde platí určitá opatrnost. „Kryptoměny jsou pro běžnou populaci stále světem naprosto novým, abstraktním, mnohem víc technickým. Neplatí zde klasické právní jistoty a záruky, legislativa se neustále upravuje,” objasňuje příčiny obav Dominika Vykydalová z projektu Holky v kryptu. 
Jestli i vás v digitálním světě láká investovat do kryptoměn, podle Vykydalové je nejlepší začít nákupem konkrétně bitcoinu, a to na na ověřené burze či ve směnárně, kde si můžete kryptoměny v určitém množství i nechat uložené podobně jako v bance. „Pokud ale chcete bitcoin používat a držet u sebe tak, jak byl vytvořen a zamýšlen, potřebujete tomu věnovat trochu času, seznámit se s peněženkou, zabezpečit si ji a umět si bitcoin přeposlat,” doplňuje Vykydalová.
Vyvarujte se také investic na základě reklam nebo toho, že vám někdo zavolá. Je lepší investovat pravidelně a po menších částkách, nejednat zbrkle a myslet na to, že ne každé krypto je dobré – kromě bitcoinu můžete zvážit ještě ethereum. Zkuste si to, berte vše ale s rozumem a připusťte si, že kryptoměny nejsou pro každého. „Stejně jako v módě i tady platí, že byste měli investovat jen do toho, v čem se cítíte dobře a co vám sedne,” uzavírá Vykydalová.