Health

Síla hořčíku: Klíč k lepšímu spánku, náladě a lépe fungujícím svalům

Trápí vás nespavost, úzkost nebo bolesti svalů a křeče? Zjistěte, zda může být na vině nedostatek hořčíku a jak ho jednoduše napravit.
Foto: Lucian Bor for Vogue CS

Co víme o hořčíku

Hořčík si možná pamatujete ze školních hodin chemie – při jeho hoření na vzduchu vzniká velmi intenzivní bílé světlo. Vědci mají ale jasno: Hořčík se hlavně osvědčil jako brilantní pomocník pro lepší spánek, zotavení a relaxaci. Carolyn Dean, autorka knihy The Magnesium Miracle, vysvětluje: „Hořčík je základní chemický prvek. Jde o čtvrtý nejhojnější minerál, který se v těle vyskytuje hned po vápníku, draslíku a sodíku. Všechny tyhle minerály jsou nezbytné, ale zdá se, že hořčík odvádí nejvíc práce. Působí jako buněčný minerální iontový strážce, který umožňuje, aby do buněk vstoupilo odpovídající množství ostatních minerálů.“
Carolyn Dean cituje vědecký výzkum: Bylo zjištěno, že hořčík se z osmdesáti procent zapojuje do chemických reakcí našeho metabolismu včetně usnadnění metabolismu tuků, kontroly krevního tlaku a normalizace sekrece hormonů. „Tohle je vážně něco, co nemá obdoby.“ A doplňuje, že tohle zjištění je o to významnější, protože spousta lidí trpí nedostatkem hořčíku. I když se čísla liší, většina výzkumů naznačuje, že nejméně 20 % z nás nepřijímá ve stravě tolik hořčíku, kolik potřebujeme.
Na vině toho, proč máme stále větší nedostatek hořčíku, je špatná strava, která zahrnuje ultra zpracované potraviny chudé na živiny. Dokonce i zelenina bohatá na hořčík (například listová zelenina) už není tak kvalitní jako dříve. Doktor Michael Breus, klinický psycholog a odborník na spánkovou medicínu, doplňuje: „Během let byla naše půda obdělávána nevhodnými zemědělskými postupy, což vedlo k tomu, že se snížilo množství hořčíku, které obvykle získáváme z potravin. Doplňky stravy jsou často skvělým pomocníkem, pokud se nám hořčíku nedostává.“

Zdravotní přínosy hořčíku

Obecně toho víme o účincích hořčíku málo. Carolyn Dean v časopise The Magnesium Miracle poznamenává: „Utekla dlouhá doba. Blahodárné vlastnosti hořčíku jsou známy již více než 75 let. Ve 30. letech 20. století se dokonce předepisoval jako podpůrná léčba při srdečních chorobách.“
Lidé začali projevovat zájem o tento prvek teprve v 80. letech. Tehdy Dr. Bella Altura a její manžel Dr. Burton Altura zaměřili svůj výzkum výhradně na hořčík. Společnost Alturas provedla více než 1 000 experimentů s tímto prvkem. Výsledkem byl Blood Ionized Magnesium Test, určený pro lepší měření hladin hořčíku. Carolyn Dean říká: „Když jsem s nimi mluvila v roce 1999, byli hodně frustrovaní z toho, že jejich velmi důležitá práce nebyla zahrnuta do klinické praxe a běžné medicíny."
 
Od té doby se o hořčíku mluví čím dál víc. Svou roli sehrála i sociální média: TikTok je posedlý sdílením různých doplňků a rad, jak je nejlépe využít. Nejinak je tomu u hořčíku. Stačí zadat klíčové slovo a objevíte miliony videí, která hořčík propagují jako zázračný minerál a doporučují ho při všech potížích.
Trpíte nespavostí? Jednou z klíčových výhod užívání hořčíku je zlepšení kvality spánku. Carolyn Dean vysvětluje: „Hořčík pomáhá třemi způsoby k tomu, abychom si navodili kvalitní spánek. Podporuje nadledvinky, které jsou přetížené stresem. Potom tu máme serotonin – klíčový hormon, který reguluje spánek a náladu. Je závislý na produkci a funkci hořčíku. Léčba hořčíkem nás často zbaví nespavosti."
Klíčovou roli hraje i schopnost hořčíku uvolnit svaly. „Rozcvičené, neklidné a napjaté svaly vám brání upadnout do hlubokého spánku. Kvůli nim jste víc než bdělí.“ S tímto souhlasí dr. Breus a zdůrazňuje, že abychom usnuli, je důležité udržovat stabilní hladinu gamma-aminomáselné kyseliny (GABA). „Hořčík pomáhá udržovat zdravou hladinu GABA, což je neurotransmiter, který podporuje hluboký spánek s regeneračními účinky."
Tenhle prvek skýtá spoustu dalších výhod. Pomáhá při cvičení, udržuje normální hladinu cukru v krvi, je pomocníkem při migrénách, PMS, má vliv na zdraví kostí, pomáhá při ADD (porucha pozornosti bez hyperaktivity), úzkosti a depresi. Carolyn Dean uvádí 65 zdravotních stavů, které podle ní reagují na léčbu hořčíkem. Doktor Breus zase tvrdí: „Najdeme jen málo minerálů, které mají větší vliv na tělo než hořčík.“

Jaký typ hořčíku užívat

Hořečnatých sloučenin, z nichž může tělo hořčík získávat, existuje 11. Kterou z nich ale vybrat a používat? To je otázka do pranice. Doktor Breus radí: „Proveďte svůj vlastní výzkum. A pak si vyberte typ, se kterým jste nejvíce spokojeni. Vždy se ale poraďte s lékařem. Musíte si být jistí, že jste zvolili druh, který je pro vás bezpečný."
Citrát hořečnatý je například organismem skvěle využitelný (jeho značný procentuální podíl se dostane do systémového oběhu) a při nedostatku hořčíku se doporučuje nejčastěji. Laktát hořečnatý vykazuje podobné vlastnosti, ale je o něco šetrnější k žaludku. Chlorid hořečnatý funguje dobře na bolesti svalů, zatímco oxid hořečnatý na léčbu migrény. Hořčík se může užívat buď ve formě kapslí, nebo transdermálním podáním jako olej, sprej nebo gel. Tělo aplikaci přes kůži dobře absorbuje. 
Na co si dát pozor, než se hořčíkem bohatě zásobíte? Jako u každého minerálního doplňku je důležité zvážit všechny kontraindikace. Hořčík má tendenci vzájemně se ovlivňovat s antacity (léčivy určenými k neutralizaci kyselosti v žaludku), s léčivy snižujícími srážlivost krve a svalovými relaxancii (látkami, které blokují přenos vzruchu ze zakončení motorického nervu na příčně pruhované svaly, čímž usnadňují anestezii a operace). Pokud užíváte hořčíku hodně, mohou se projevit jeho vedlejší účinky jako nadýmání, podrážděný žaludek a nevolnost. Hypermagnezémie (předávkování hořčíkem) se vyskytuje spíše vzácně. Její příčinou může být snížená vylučovací schopnost ledvin.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.